Daniel Funeriu, radiografie dură la 10 ani de la primul BAC nefraudat: ”Au distrus viitorul copiilor!”

Daniel Funeriu. Foto: Facebook / Daniel P. Funeriu

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, arată cu degetul către cei 8 premieri, către președintele Klaus Iohannis și cei 16 miniștri de resort care i-au urmat pentru dezastrul din sistemul de învățământ românesc.

”Au trecut 10 ani de când am fost cel mai hulit personaj din România, în urma primului bacalaureat nefraudat, atunci când am introdus camerele de luat vederi la bac. Tocmai dădusem o lege a educaţiei nouă”, și-a început Funeriu lunga postare de pe Facebook.

”Au trecut de atunci 10 ani. 10 ani în care peste 2.000.000 de copii au trecut prin măria sa „sistemul” de educaţie”, a mai spus fostul ministru, adăugând: ”Ce au făcut politicienii de atunci? Ce au făcut cei 8 premieri, un nou preşedinte, 16 miniştri ai educaţiei şi… voi, în cele trei rânduri de alegeri? Ce au făcut liviupopii, mangii, androneştii şi, cu puţine excepţii, produsele-rebut ale şcolii lor de gândire. Iată ce au făcut:

Au deconstruit, au demolat şi au pedalat în gol. (…) Pentru a goli viitorul copiilor României şi a umple burdihanele nesătuilor oameni politici cu avantaje, sinecuri şi confortul unui statu-quo toxic pentru copiii noştri.

Prea proşti pentru a înţelege esenţa, prea proşti pentru a înţelege diferenţa dintre educaţie, care trebuie să fie o dinamică socială şi învăţământ, care poate fi un serviciu public, prea ticăloşi pentru a renunţa să servească abjecta clientelă de partid şi a începe să se gândească, în sfârşit, la puţinii profesori excelenţi, la copiii care nu îşi ating uriaşul potenţial cu care i-a înzestrat Natura, prea mici pentru o responsabilitate atât de mare, din neştiinţă şi/sau ticăloşie, au distrus.

Au distrus oameni, nu legi. Au distrus speranţele părinţilor în copiii lor, au distrus viitorul copiilor care, azi, ies din şcoală prea nepregătiţi pentru lumea care îi aşteaptă. În loc să facem din copiii de acum 10 ani medicii, inginerii şi ITiştii Europei, au făcut din prea mulţi culegătorii de şparanghel ai tihniţilor nemţi şi olandezi.

Prin ticăloşia voastră, de politicieni incapabili să ieşiţi din borcanul cu muşte numit partid, aţi făcut din şcoală un câmp de ruine al bătăliei voastre politice, un ecran al aroganţei voastre tâmpe, care vă împinge să bateţi cu lingura în tigaie dând „legi” menite să vă promoveze politic, dar fără efecte pentru copii. Narcisismul şi ticăloşia voastră v-a împins să faceţi din şcoală locul care, zi de zi, adânceşte faliile din societate în loc să împliniţi menirea şcolii, anume să fie locul în care se întâlnesc, pe picior de egalitate, şi copiii săraci şi cei bogaţi, şi copiii conservatorilor, şi copiii progresiştilor, şi copiii de la ţară şi cei din oraşele ţării, şi cei albi ca laptele şi cei mai pigmentaţi.

Urlaţi unii la alţii, cu ochii scoşi din orbite, „pupători de moaşte cu mentalitate de ev mediu (?!)” sau, după caz, „trotinetişti cu glezne epilate, vânduţi curcubeului”, într-o spirală a demenţei pe care nimeni nu se oboseşte să o oprească, deşi Constituţia prevede cine trebuie să se ocupe de stoparea gâlcevii din societate, şi vă miraţi că la şcoală copiii voştri insultă profesori, au zero respect pentru muncă şi pentru rânduiala unei societăţi funcţionale.

Nu, voi nu aţi stat niciodată la 8 dimineaţa în faţa unei şcoli pentru a privi duiosul balet al mamelor care-şi lasă pruncii la poarta a ceea ce ar trebui să fie un templu al cunoaşterii – şcoala– dar din cauza voastră a devenit un malaxor de destine. Staţi în schimb cu ochii în feisbuc sau grupurile uaţap de partid, jubilând extatic „moamăăă, ce i-am tras-o lui X” sau, plini de importanţă, vă luptaţi în ridicole „alegeri de partid”, de fapt o penibilă luptă de hiene înfometate.

Da, toate astea se întâmplă într-o dulce resemnare -da, vine vara- şi, din păcate, nu văd vreun leu care să intre în această cuşcă de hiene şi să le pună cu botul pe labe. Da, asta au făcut oamenii politici, dar să nu uităm că ei au fost duşi acolo prin votul cetăţenilor României. Cetăţeni care au ieşit în stradă pentru „justiţie”, dar care nu au ieşit, niciodată, în stradă pentru educaţie.

Şi uite aşa, an după an, ne mirăm, în fiecare început de iulie, de imaginea tot mai hâdă pe care ne-o arată oglinda examenelor de bacalaureat şi a evaluărilor naţionale.”