Dăncilă pune la punct principalii aliați ai țării: ”Le reamintesc că suntem în România”

Vasilica Viorica Dăncilă, fostul premier al României, nu a ținut niciun discurs într-o limbă străină. Foto: Guvernul României

Viorica Dăncilă a răspuns pe un ton dur ambasadelor a 12 state care au cerut Guvernului de la București, într-o declarație comună, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției.

”Tot azi am văzut punctul de vedere a unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador, dar au refuzat. Le reamintesc că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităților statelor lor, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda premierului și n-o să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, cum ambasadorii noștri în fiecare stat, fie membru UE sau stat terț, au respect pentru statul respectiv”, a spus premierul Viorica Dăncilă înaintea ședinței Guvernului.

Dăncilă dă vina pe președintele Klaus Iohannis pentru avertismentele vehemente primite azi de România din partea principalilor aliați ai țării.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, avertizase că se vor lua măsuri împotriva României dacă vor fi aprobate decizii care să șubrezească și mai mult statul de drept, cerând măsuri concrete imediate.

”M-au surprins declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că există o deschidere totală în privința pașilor de urmat. Am specificat de fiecare dată că va exista transparență. De aceea, declarația de azi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul pentru că nu este pliată pe realitatea existentă. Am să discut cu domnul prim-videpreședinte legat de aceste aspecte”, a spus Viorica Dăncilă.

Mai mult, premierul a comentat și declarațiile făcute de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care își exprima susținerea față de Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, în ciuda anchetării acesteia de Secția Specială de anchetare a magistraților din România.

”Cred că niciun decident politic nu poate solicita începerea sau închiderea unei anchete. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiție, și mi se pare corect, dar oficialii europeni ne cer sa oprim anchete penale. Le spun clar că prim-ministrul nu a intervenit și nu va interveni niciodată în justiție”, a mai spus premierul României.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.