Dăncilă îl ignoră pe Iohannis și face o nouă propunere de comisar european

Viorica Dăncilă. Foto: Facebook

Premierul demis, Viorica Dăncilă, a făcut o nouă propunere pentru funcția de comisar european. O scrisoare cu propunerea ca Victor Negrescu să fie comisar european din partea României ar urma să fie trimisă astăzi la Bruxelles, potrivit Digi24.

Viorica Dăncilă a fost întrebată marți, la ieșirea din Primăria Săndulești, din Cluj, dacă îl va propune pe Victor Negrescu. „Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experiența de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experiența pe care o are pentru funcția de comisar european”, a declarat Viorica Dăncilă.

Cine este Victor Negrescu? A terminat Facultate de Științe Politice în 2008, iar între 2007 și 2008 a fost consilier de comunicare și relații cu presa la Camera Deputaților. Aceeași funcție a ocupat-o și în Parlamentul European, între 2008 și 2009. A devenit europarlamentar din partea PSD pentru legislatura 2014-2019, în urma scrutinului din 25 mai 2014, după ce Ecaterina Andronescu (PSD) a renunţat la mandat.

În urmă cu aproape două săptămâni, într-o întâlnire cu Ursula von der Leyen, propunerea pentru președinția Comisiei Europene, Klaus Iohannis i-a transmis că nu va accepta numirea unui comisar european din partea unui guvern demis.

„O să mă opun ferm la așa ceva, pentru că un guvern care a fost demis de drept în Parlamentul României nu poate să facă o propunere în numele României pentru viitorul comisar european… N-o să discut despre nume de posibile propuneri, dar îi voi spune că nu pot să accept ca un guvern demis să facă o propunere care să fie și acceptată”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Politico.eu, revista online specializată în analiza afacerilor europene, scrie că posibilitatea ca Ursula von der Leyen să devină în acest an preşedinte al Comisiei Europene depinde de capriciile politicii româneşti.

„În ceea ce a fost o sincronizare groaznică pentru Von der Leyen, în această lună guvernul român a căzut după ce premierul social-democrat Viorica Dăncilă a pierdut votul de încredere din partea parlamentului. În absenţa unui guvern cu atribuţii depline, nu există cineva care să nominalizeze un comisar european.

Aceasta este o problemă pentru Von der Leyen întrucât alegerea iniţială a Bucureştiului (Rovana Plumb, n.red.) a fost respinsă de Parlamentul European, iar o a doua nu a fost oficial acceptată.

România nu este singura provocare pentru Ursula von der Leyen: candidaţii ungar şi francez au fost de asemenea respinşi, iar înlocuitorii lor încă trebuie să parcurgă procesul de confirmare. Apoi, există Regatul Unit, căruia i s-a transmis să facă o nominalizare de comisar european în schimbul acordării unei amânări a Brexitului”, scrie Politico.eu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.