Dan Barna: ”Nu există, şi o spun din păcate, posibilitatea vaccinări obligatorii”

FOTO: USR/Facebook
FOTO: USR/Facebook

Vicepremierul Dan Barna a declarat că susține orice măsură prin care se poate încuraja vaccinarea anti-COVID-19 în România.

Țara noastră este pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește proporția din populație care a fost imunizată la coronavirus.

”În ce priveşte vaccinarea, orice măsură, oricât de fermă este, o susţin cu toată convingerea. Adică eu chiar cred că ar fi trebuit să avem măsuri mult mai ferme în ceea ce înseamnă vaccinarea, în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar pentru persoane vaccinate, tocmai pentru a încuraja vaccinarea. Pentru că, da, vorbim de perspectiva unui val 4, care vedem ca în multe ţări din lume este deja activ”, a declarat Barna la B1TV.

El a vorbit și despre versiunea Delta a virusului, cea care pare să fie dominantă în multe dintre țările din Uniunea Europeană.

”Este mult mai molipsitoare, dacă la vechile tulpini, cea originală şi cea britanică, dintr-o familie de 5, la cea originală se infectau una sau două persoane, la cea britanică erau trei, la aceasta, Delta, la această ultimă tulpină, se infectează 5 din 5. Deci, dacă îţi intră virusul în familie toată familia face COVID. Ori e foarte important dacă eşti vaccinat să nu ai simptome deloc sau foarte uşoare sau nici măcar să nu ajungi la spital, faţă de varianta în care nu eşti vaccinat şi, Doamne fereşte, poţi să ajungi la Terapie Intensivă sau într-o situaţie foarte gravă”, a continuat co-liderul USR-PLUS.

”Nu există, şi o spun din păcate, posibilitatea vaccinări obligatorii, e o chestiune pe care o înţeleg şi o respect, dar măsuri ferme prin care vaccinarea să fie încurajată le susţin, pentru că e soluţia prin care putem cu toţii să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou în situaţiile neplăcute pe care le-am trăit anul trecut”, a mai declarat Dan Barna.