Dan Barna, candidatul USR la alegerile prezidențiale de la toamnă

candidat usr alegeri prezidențiale
Dan Barna (stânga, sus), Mihai Goțiu (stânga, jos), Dragoș Dinulescu (dreapta, sus) și Dumitru Stanca (dreapta, jos). Foto: Facebook

Dan Barna, liderul USR, a fost desemnat sâmbătă, 13 iulie, drept candidatul formațiunii pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.

Totuși, Dan Barna nu va participa automat la alegerile prezidențiale deoarece Alianța USR-PLUS a anunțat că va avea un candidat unic pentru funcția de președinte, care va fi ales în urma unor negocieri între USR și PLUS.

500 de delegați ai USR s-au reunit, astăzi, pentru a alege candidatul partidului la prezidențiale.

În competiție au fost înscriși liderul USR Dan Barna, senatorul Mihai Goțiu, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu.

Congresul USR s-a desfășurat la Teatrul Național București începând cu ora 10.30.

Dumitru Stanca este cadru militar în rezervă şi membru USR Ilfov, iar Dragoş Dinulescu este stomatolog şi membru în Biroul Judeţean USR Prahova, potrivit Digi24.

Tot astăzi a avut loc și Consiliului Național al PLUS. La finalul acestuia, Dacian Cioloș a anunțat că prezidențiabilul partidului va fi ales prin vot electronic de către toți membrii formațiunii, în perioada 22-27 iulie.

După alegerea prezidențiabilului PLUS, vor fi negocieri cu USR pentru a decide candidatul Alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Pe cine trimite PSD în luptă

PSD a anunțat că își va desemna candidatul pentru alegerile prezidențiale din noiembrie la congresul care va avea loc pe 3 august. Viorica Dăncilă a declarat că ia în calcul să candideze la alegerile prezidențiale dacă partidul îi va cere acest lucru.

Anterior, premierul Viorica Dăncilă a menționat câteva nume de posibili candidați: ”Pe această listă sunt toţi colegii care şi-au manifestat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale. E domnul Teodorovici, e domnul Fifor, doamna Ecaterina Andronescu, chiar şi Şerban Nicolae. E trecut de asemenea Călin Popescu Tăriceanu dar şi un candidat independent pe care nu l-am nominalizat, trebuie să le dăm o şansă tuturor celor care vor. Nu am omis pe nimeni din aceste liste”.

Candidați siguri la alegerile prezidențiale din 2019

Până acum și-au anunțat candidatura următoarele persoane:
– Klaus Iohannis, actualul președinte al României, din partea PNL
– Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, independent
– Ninel Peia (fost deputat PSD) va candida din partea Partidului Neamul Românesc
– Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, independent
– Bogdan Stanoevici (de profesie actor, directorul Circului Metropolitan București), independent
– Ramona Ioana Bruynseels va candida din partea Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal (partid fondat în anul 2015 de persoane care susțin „doctrina umanistă fondata de profesorul Dan Voiculescu în 1992”)
– Viorel Cataramă, om de afaceri, candidează din partea Partidului Dreapta Liberală
– John I. Banu-Muscel (de profesie inginer, de la Partidul Națiunea Română)
– Sebastian Popescu (de profesie medic veterinar, de la Partidul Noua Românie)

Turul întâi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie 2019. Dacă niciunul dintre candidați nu va obține 50% + 1 din voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 24 noiembrie.