D’ale justiției: Un român viu, dar declarat mort, a pierdut procesul în care cerea anularea decesului

Justiția românească este copleșită de imposibilități procedurale. Foto: Pixabay

În timp ce mai marii conducători ai țării duc aprige răfuieli cu aparatul de Justiție, invocând abuzuri ale DNA și fel de fel de circulare europene, un cetățean român a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului, deși este în viață.

Motivația tribunalului este fabuloasă: ”decedatul” cu puls a formulat prea târziu calea de atac. Cum bârlădeanul Constantin Reliu a fost declarat mort în urmă cu doi ani, iar termenul depășește perioada legală admisă, s-a creat o situație imposibilă din punct de vedere procedural pentru magistrați.

„În acte sunt mort, deși trăiesc. Nu am nicio sursă de venit, iar din cauză că în acte figurez ca fiind decedat, nu mă pot angaja, nu pot face nimic în țară”, a declarat bărbatul care a plecat la muncă în Turcia în 1992 și s-a întors în România abia la începutul acestui an. El a fost trimis în țară pentru că avea actele de ședere expirate, iar când a intrat pe teritoriul României a aflat că este declarat decedat, scrie Obiectiv Vaslui.

Soția sa a fost cea care a cerut în instanță declararea decesului, după ce nu a mai primit nicio veste de la acesta. Instanța l-a pronunțat mort pe Constantin Reliu în 2016.

”Numitul Constantin Reliu a dispărut în urma cu 17 ani şi există indicii că această persoană nu ar mai fi în viaţă. În luna iunie a anului 1999 numitul Constantin Reliu a fost ultima dată în ţară. Din luna iulie 1999 după ce a intrat pe teritoriul Turciei nu s-a mai ştiut nimic despre această persoană. Acesta nu avea nici un motiv să nu ia legătura cu membrii familiei sale. În august 1999 a avut loc un cutremur mare în Turcia în urma căruia a rezultat decesul multor persoane şi există posibilitatea ca numitul Constantin Reliu să fi dispărut cu acea ocazie”, a declarat avocatul soţiei în sala de judecată.

Soția lui Constantin Reliu a apelat la această procedură pentru a se putea recăsători în Italia.

Între timp, Constantin Reliu, deși în viață, este mort pentru stat.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.