Dacian Cioloș, favorit să conducă grupul liberalilor în Parlamentul European

Dacian Cioloș are un nou proiect politic: România 100
Dacian Cioloș are un nou proiect politic: România 100

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, este considerat mare favorit pentru a conduce noul grup centrist liberal din Parlamentul European, fiind susținut atât de formațiunea lui Emmanuel Macron, cât și de spaniolii de la Ciudadanos, scrie Politico.eu.

Potrivit oficiosului de la Bruxelles, Cioloș are deja o susținere covârșitoare pentru a prelua conducerea grupului Renew Europe. Atât delegația franceză, cât și cele spaniole, germane și olandeze l-ar susține pe liderul PLUS pentru ocuparea funcției.

Principalii contracandidați ai lui Dacian Cioloș sunt olandeza Sophie in ‘t Veld, susținută de liberal-democrații britanici, și suedezul Frederick Federley, care are susținerea nordicilor.

Votul pentru alegerea liderului are loc miercuri dimineață. Dacă va câștiga, Dacian Cioloș va fi propulsat într-una dintre cele mai importante poziții din noul Parlament European.

Renew Europe este o alianță politică la care participă liderul francez Macron, dar și premierul olandez Mark Rutte și liderul partidului spaniol Ciudadanos, ALbert Rivera, cât și Alianța Liberalilor și Democraților Europeni, condusă de belgianul Guy Verhofstadt.

Cioloș a fost premierul României între noiembrie 2015 și ianuarie 2017, după ce, între 2010 și 2014 fusese comisar european pentru agricultură.