Dacian Cioloș amenință că demisionează de la șefia USR dacă partidul îi respinge propunerile de reformă

dacian cioloș
Foto: Pagina de Facebook Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a anunțat că demisionează de la șefia USR dacă partidul îi respinge o serie de reforme interne, relatează G4media.ro. El a cerut un vot pentru programul său până luni. În cazul în care Biroul Național îi va respinge programul, Cioloș a anunțat că va demisiona din funcția de președinte al partidului.

Potrivit sursei citate, gestul lui Cioloș vine pe fondul tensiunilor dintre acesta și Biroul Național, care este controlat de tabăra USR: între cele două tabere, USR și PLUS, s-au înregistrat constant fricțiuni.

Reformele cerute de Dacian Cioloș sunt următoarele, conform G4media, care a obținut programul propus de Cioloș pentru 2022-2023:

  • înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna; funcția de secretar general va fi reevaluată și scoasă la concurs)
  • transparentizarea ședințelor Biroului Național, care trebuie să-și facă publice dezbaterile, concluziile si deciziile
  • declanșarea unui congres extraordinar și modificarea statului partidului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional, iar un membru de partid să poată deține maximum două funcții
  • alcătuirea unui guvern din umbră astfel încât partidul să fie pregătit pentru guvernarea din 2024
  • constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid (membri ai Biroului Național sau ai Comitetului Politic) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în luna aprilie 2022 să propună candidaturi alternative pentru portofolii guvernamentale, printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic. Aceeași comisie va lucra cu Departamentul intern de Politici Publice pentru a analiza, dezbate și finaliza o structură de guvern suplă și modernă, cu un număr minim de ministere.
  • interzicerea acțiunilor de excludere pe motiv de „delict de opinie” și oprirea imediată a tuturor proceselor de excludere și de acuzare a colegilor de partid de trădare sau insubordonare

Dacă președintele USR va demisiona, statului partidului prevede că vicepreședintele care a avut cel mai mare număr de voturi la alegerile interne va prelua conducerea interimară. În acest caz conducerea ar fi preluată Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor.