Amenda se anulează dacă polițistul scrie greșit

poliția DNA achiziții
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că descrierea insuficientă a abaterii aduce la anularea amenzii.

Mai exact, după motivarea deciziei și publicarea în Monitorul oficial, instanțele din toată țara vor fi obligate să aplice această măsură în toate procesele în care sunt contestate amenzi.

Această decizie se referă la plângerile care invocă faptul că polițistul, jandarmul sau inspectorul fiscal care a dat amenda nu a descris detaliat abaterea constatată.

De această situație ar putea beneficia un bărbat din București, care este surdo-mut și a fost amendat de Jandarmeria București cu 2.000 de lei pentru că a scandat lozinci împotriva PSD, la Congresul Extraordinar al partidului, care a avut loc pe 10 martie.

Potrivit procesului verbal întocmit de jandarmi, Ioan Duia a fost amendat pentru „participare și scandare de lozinci”.

Jandarmeria Română scrie că „persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie a.c. la o contramanifestație și a fost sancționată pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica „încadrarea faptei” (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), faptă prevazută de legea adunarilor publice cu sancțiune între 500 si 5.000 de lei”.

Jandarmii mai spun că lucrurile ar putea fi clarificate în instanță. „Asupra temeiniciei și legalității aspectelor menționate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunța doar o instanță de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană”, se mai menționează în mesajul postat pe Facebook de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

În fața judecătorilor vrea să ajungă și Ioan Duia, pentru a contesta amenda. „Este un fapt fără precedent. O să contestăm în instanță și instanța probabil că ne va da dreptate. Ioan și soția au un grad de handicap 2, pentru care el primește 1500 de lei și doamna 500 de lei.

Pe procesul verbal de constatare nu scrie cum a fost identificat ca persoană. Nu a fost legitimat nici el și niciun protestatar”, a declarat Ion Ene, un prieten al lui Ioan Duia, pentru Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.