Dacă ai rămas fără un loc de muncă sau vrei să-ți suplimentezi veniturile, un job de noapte poate fi soluția

Foto: Unsplash

Dacă, în ultimele luni, ți-ai pierdut locul de muncă sau ai intrat în șomaj tehnic, nu e o idee bună să disperi, să te întrebi de ce ți s-a întâmplat tocmai ție acest lucru. În loc de astfel de scenarii fatidice, mai bine ai trage aer în piept, ai conștientiza că într-un context delicat se pot ivi și situații mai puțin plăcute, fără a avea tu vreo vină și ai începe să cauți soluții. Cum nu e tocmai o perioadă prea ușoară pentru a-ți găsi un loc de muncă, te-ai putea gândi la varianta unui job de noapte, mai ales dacă ești nocturn. 

Oferta este una generoasă pentru diferite domenii, de la IT, la marketing, content writing, customer service – în multinaționale, în general. În plus, nu ai fi singurul care lucrează, în timp ce alții dorm. Mai mult de 50% din angajaţii români prestează muncă de noapte sau în weekend, potrivit unui cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS); așadar, situația ta nu este unică. Înainte de a semna contractul, ar fi de preferat să ții seama de câteva aspecte: 

Beneficii „calculate” la rece

 

Nu îți da OK-ul imediat ce un potențial angajator îți prezintă oferta. Încearcă să nu acționezi pripit, din disperare, ci să evaluezi imparțial situația, să îți negociezi salariul și beneficiile extrasalariale. Cu ajutorul unui calculator de salariu, îți va fi ușor să afli cu cât rămâi în mână, efectiv, după ce îți sunt plătite asigurarea de sănătate, cotizația pentru pensie și alte taxe scăzute din salariul brut, care poate fi, la o primă vedere, atractiv. De asemenea, încearcă să obții un spor de noapte, asigurare privată de sănătate, abonament la o sală de fitness, un telefon de serviciu și, eventual, vouchere de vacanță. 

 

Stare de sănătate evaluată corect

Degeaba îți dorești să fii activ în intervalul orar 21:00 și 5:00, dacă starea de sănătate nu îți permite sau dacă, efectiv, riști ca anumite afecțiuni inițiale să se acutizeze. Înainte de a-ți da OK-ul pentru un loc de muncă de noapte, este obligatoriu  să îți evaluezi starea generală de sănătate, fără a aștepta până la verificarea pentru Medicina Muncii. Încearcă să-ți faci mai multe investigații medicale, să te hidratezi mai mult, să mănânci mai multe fructe  și legume și să să treci pragul unui cabinet de kinetoterapie, dacă ai o postură greșită sau dureri articulare. Dacă ai predispoziție către anxietate și episoade depresive, nu e o idee deloc bună să accepți o asemenea provocare, căci privarea de somn poate favoriza agravarea sau recurența acestor afecțiuni. Dacă toate analizele îți ies bine și dacă starea ta emoțională îți permite, iar oferta este una mulțumitoare, atunci poți să faci pași concreți pentru a accepta acest tip de job. 

 

Atunci când alegi să muncești noaptea, este important să ai sprijinul celor dragi, care să înțeleagă faptul că nu vei fi mereu prezent la evenimentele din viața lor, că vei lipsi motivat. Nu va fi ușor să gestionezi balanța între viața profesională și cea personală, însă, nici imposibil.

 

Sursă foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.