Dacă ai curajul să îți iei un animal de companie, fă-o în mod responsabil!

Foto: Unsplash

Dacă în noul an ți-ai luat inima în dinți și ai decis să te responsabilizezi și să devii stăpânul unui animal de companie, fie că e vorba de un câine, de o pisică, un peruș, un hamster, o veveriță siberiană, probabil te-ai informat în prealabil ce înseamnă să ai grijă de o altă ființă care va depinde exclusiv de tine.

Cu toate acestea, cu siguranță ți-au scăpat mai multe detalii și tocmai de aceea în acest articol vom enumera toate acele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a deveni „părintele” unui animăluț.

 

Opțiuni

Chiar dacă te vei îndrepta inițial către un exemplar de rasă, poți căuta pe grupurile și site-urile de adopții, mai ales că poți găsi și acolo ceea ce cauți. Din păcate, multe persoane aleg să renunțe la un câine sau la o pisică atunci când schimbă țara sau odată cu apariția unui copil, fenomen care nu trebuie încurajat. Totodată, mai există și o categorie de părinți care renunță la animalul de companie după ce acesta nu mai este pui, iar copilul se plictisește sau nu se responsabilizează. Nu mai e o noutate că bătrânii posesori de animale care sunt luați în grija copiilor sau instituționalizați într-un centru de recuperare sau cămin pentru persoane vârstnice, la stat sau la privat, sunt nevoiți să renunțe la cei mai buni prieteni necuvântători, de cele mai multe ori fără a avea vreun cuvânt de spus. De asemenea, animale odinioară iubite și răsfățate rămân ale nimănui și după ce stăpânii pierd lupta pentru viață.

 

De asemenea, în București poți vizita sediile ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor) care găzduiesc câini, de multe ori de rasă, care, dacă nu vor fi adoptați într-un anumit interval sau salvați de ONG-uri de profil, riscă să fie eutanasiați. 

Îngrijire

Fiecare rasă, fiecare necuvântătoare, chiar salvată de la tomberon, presupune hrană adecvată, tratamente, deparazitare, sterilizare, dacă e cazul. Dacă e vorba de un animal adoptat sau salvat de pe un grup al iubitorilor de animale în urma unui incident nefericit, atunci e nevoie de investigații suplimentare. Totodată, îngrijirea unui animal de companie necesită și cunoștințe despre siguranța acestuia. Astfel, dacă îl iei fără carnet de sanatate, e necesar să-i faci unul din prima zi. Totodată, în cazul în care noul tău prieten se  îmbolnăvește, dar și pentru controale de rutină, mai ales dacă locuiești în Capitală, o metropolă foarte aglomerată, e de preferat să ai în agendă datele de contact pentru a suna oricând la ambulanta veterinara bucuresti. Vei vedea că după ce vei avea un animăluț în grijă, vei empatiza mai mult cu suferința necuvântătoarelor, așa că aceste informații te vor ajuta și dacă găsești un câine rănit la colț de bloc sau o pisică bolnavă.

 

Adaptare

Înainte de a aduce noul companion acasă, încearcă să-l aduci în cămin înainte de weekend sau în concediu, pentru a avea timp suficient pentru a vă obișnui împreună. Nu doar oamenii au tabieturi, ci și animalele, iar dacă e vorba de un pui, pregătește-te să auzi un mieunat sau lătrat îndelung, chiar și pe durata mai multor nopți. Aceste suflete au nevoie și de foarte multă atenție și dragoste, precum și de răbdare nemăsurată. Dacă ai un copil, asigură-te că nu va confunda noua ființă cu o altă jucărie maleabilă, că nu o va chinui din dorința de a se juca.

 

Și, neapărat înainte de a face acest pas, asigură-te că nu suferiți, tu, copilul sau partenerul, de alergie la păr de animale, situație care ar complica în mod semnificativ tot. 

 

Sursă foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.