„Dacă acest sacrificiu nu va lăsa urme adânci în mentalitate, 63 de oameni au murit degeaba”

bogdan moleșag
Bogdan Moleșag. Foto: Prima TV / adevarul.ro

Bogdan Moleşag, toboşarul trupei „Up to Eleven” şi cameraman la Prima TV, a vorbit de pe patul de spital din Belgia despre seara zilei de 30 octombrie 2015, când s-a produs incendiul din Clubul Colectiv, relatează adevarul.ro.

Tânărul își dorește ca tragedia de atunci să aducă schimbări mari în societatea românească: „În momentele respective, când am trecut prin foc, am simţit o forţă lăuntrică, ceva care mi-a spus că pentru mine nu se va sfârşi aici. Aş vrea ca noi, cei de la Colectiv, să fim ultimii care vor păţi aşa ceva în România din cauza neglijenţei, din cauza neseriozităţii, indiferent a cui”.

„Dacă şi acest sacrificiu va trece neobservat şi nu va lăsa urme adânci în mentalitate şi la toate celelalte niveluri, înseamnă că 63 de oameni au murit degeaba. Ar fi mare păcat”, a mai declarat el pentru Prima TV.

Tânărul de 29 de ani a fost transferat pe 7 noiembrie 2015 la un spital din Bruxelles, în stare gravă, şi a reuşit să supravieţuiască. Când a ajuns în Belgia, medicii l-au resuscitat timp de şase ore, până când a fost stabilizat.

„Îmi este foarte greu să uit ce s-a întâmplat. Ţin minte că am văzut o flacără mică pe stâlp şi observând că flacăra e pe un burete mi-am dat seama că ar fi bine să mă îndrept spre ieşire. M-am gândit că o să vină cineva cu un exctinctor şi în câteva secunde toată treaba se va termina şi ne vom reîntoarce la concert. Când am ajuns la ieşire s-a creat o busculadă, oamenii au căzut, m-au împins din spate şi am căzut şi eu. În cinci secunde a venit o flacără care a trecut prin noi, asta e cea mai vie amintire, flacăra şi ţipetele. După ce a trecut flacăra, a venit un nor negru de fum, toxic. Eu mi-am ţinut respiraţia, tocmai văzusem un documentar despre astfel de dezastre şi ştiu că în astfel de momente trebuie să-ţi ţii respiraţia. După ce a trecut fumul acela gros şi fierbinte, am fost tras afară de un băiat, iar un prieten m-a urcat într-o salvare. M-am trezit pe 21 noiembrie în acest spital, după trei săptămâni de comă”, a mai povestit Bogdan.

Pe 30 ianuarie, la trei luni după tragedie, Bogdan a reuşit să se dea jos singur din pat.

Incendiul din Clubul Colectiv în cifre

63 de persoane au murit în incendiul produs în Clubul Colectiv din București, în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei „Goodbye to Gravity”, susținut cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare pe un stâlp al clădirii.

Deși a durat numai un minut și 19 secunde, incendiul a devastat clubul, iar 186 de oameni din cei 400-500 de participanți au fost răniți (146 au fost spitalizați).

În ziua de 4 noiembrie, Victor Ponta, cu întregul Guvern al României, și Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 al capitalei, și-au anunțat demisiile din funcțiile pe care le dețineau.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în exoticul Dubai. Salarii de peste 1.500 de dolari, experiența nu e obligatorie
TAROM lansează oferta de primăvară. Bilete de avion ieftine spre zeci de destinații
Cum poți să primești de la stat un teren gratuit pentru casa ta. Ce trebuie să faci

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.