Cutremur puternic în Albania. Zeci de clădiri fisurate, oameni evacuați

cutremur albania
Foto: Captură YouTube

Un cutremur puternic a lovit Albania sâmbătă, 22 septembrie, anunță AFP. Numeroase clădiri au fost avariate, iar oamenii au fugit speriați pe străzi în mai multe orașe.

În capitala Tirana mai multe mașini au fost distruse de dărâmături, iar curentul electric s-a oprit.

Potrivit autorităților, acesta a fost cel mai puternic seism din ultimele decenii din Albania.

Cutremurul a avut o magnitudine de 5,6 grade, însă s-a produs la o adâncime mică (10 kilometri), în apropiere de orașul port Durres, care se află la mai puțin de 40 de kilometri de capitală.

Ministrul Apărării din Albania a declarat că a fost „cel mai puternic seism din țară din ultimii 20-30 de ani”.

Din fericire, nimeni nu a murit.

În jur de 80 de persoane au cerut ajutor în Tirana și Durres, iar 21 dintre acestea au fost spitalizate din cauza rănilor suferite (au fost lovite de obiecte ce au căzut, de bucăți de pereți sau au avut atacuri de panică).

Purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării a anunțat că blocurile și casele din Tirana au fost avariate, însă încă stau în picioare. Acum, ministerul evaluează pagubele din alte orașe și sate.

Pe fațadele clădirilor se văd fisuri adânci, atât în Tirana, cât și în Durres. O clădire din Tirana a fost puternic avariată, iar rezidenții au fost evacuați.

În total, în regiunea Tirana, 48 de case și 3 blocuri au suferit fisuri, în timp ce în regiunea Durres au fost avariate 42 de case și 4 blocuri. Au fost avariate și alte 20 de clădiri din alte regiuni.

După producerea seismului, mulți oameni au rămas pe străzile din Tirana, de teama unor replici.

„Toți vecinii noștri au ieșit țipând. Mulțumim lui Dumnezeu că nu a durat mult – aproximativ 20 de secunde. La etajul 10 a fost un coșmar. Nu-mi amintesc un cutremur mai puternic decât acesta”, a povestit pentru Euronews un pensionar din Tirana, în vârstă de 67 de ani.

În satul Helmes, aflat la 10 kilometri de Tirana, 12 case s-au prăbușit, iar două persoane au fost rănite ușor.

Cutremurul s-a produs la 4 după-amiaza și a fost simțit și în Muntenegru și Italia, dar și pe insula Corfu din Grecia.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.