Cutremur în Marea Neagră de 4,2

FOTO: rezendeluan/Pixabay.com
FOTO: rezendeluan/Pixabay.com

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anuțat că un cutremur a avut loc în Marea Neagră.

„În ziua de 04 Decembrie 2019 la ora 11:43:28 (ora locală a României) s-a produs în BLACK SEA un cutremur cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 30km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 135km E de Constanta, 220km NE de Varna, 222km SE de Braila, 229km SE de Galati, 259km V de Sevastopol, 259km S de Odessa, 295km NE de Burgas”, este anunțul făcut de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul din Marea Neagră din anul 1901 a fost cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră, având o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter.

Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla.

Cutremurul s-a simțit în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.

Falia Shabla produce cutremure cam odată la 450 – 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 – 7,5 grade pe scara Richter. Ele se produc la adâncimi de aproximativ 15–30 km.

Cutremurul, fiind foarte puternic, a fost urmat de multe replici și alte seisme independente, cu magnitudini cuprinse între 5,5 și 6 grade pe scara Richter. Acestea au ținut până în anul 1905.

Cutremurul a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse (intensitatea maximă a IX-X pe scara Mercalli). Cutremurul a generat un tsunami de 4 – 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și a alte fenomene geomorfologice locale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.