Curtea Constituțională a luat o decizie în cazul „Belina”

Tudore Toader FOTO: Gov.ro
Tudore Toader FOTO: Gov.ro

Curtea Constituțională a decis că DNA poate ancheta hotărâri de guvern. Judecătorii au luat această decizie după o sesizarea făcută de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE, partid care face parte din alianța de guvernare, alături de PSD, a contestat competența Departamentului Național Anticorupție de a ancheta modul în care a fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

Judecătorii constituționali au apreciat că, în cazul Belina, procurorii DNA vizează legalitatea actelor și nu oportunitatea.

Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului, a cerut CCE să contate faptul că există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern. La ședința CCR din 16 noiembrie, când s-a luat în discuție această problemă, solicitarea lui Tăriceanu a fost susținută de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Întrebat de jurnalişti de ce a venit la CCR să susţină sesizarea lui Tăriceanu, Tudorel Toader a spus că aşa l-a rugat premierul.

„Decizia nu va fi de speţă, ci una de principiu, care va delimita competenţele Ministerului Public în raport cu Guvernul. (…) Preşedintele Senatului vrea să afle dacă este legal ca DNA să verifice legalitatea sau oportunitatea unei Hotărâri de Guvern. (…) Noi considerăm că sesizarea este admisibilă”, le-a spus Toader judecătorilor CCR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.