Curtea Constituțională a aprobat legea care crește ajutoarele sociale

Foto: Pixabay

Curtea Constituțională a decis că legea prin care ajutoarele sociale vor crește, prin majorarea cu 140% a Indicatorului Social de Referință, este constituțională.

Ajutoarele sociale au fost înghețate timp de 12 ani în România. Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL împotriva legii care prevede majorarea Indicatorului Social de referință de la 500 de lei, cât este în prezent, la 1.200 de lei, peste trei ani.

Indicatorul social de referinţă (ISR) este indicatorul în funcţie de care se calculează toate formele de asistenţă socială, precum indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat.

Înghețat la pragul de 500 de lei în 2008, acest indicator nu a fost actualizat cu rata inflației de niciun Guvern din ultimul deceniu.

Legea inițiată de PSD, ALDE și Pro România, care a trecut lejer de Parlament, în ciuda protestelor liberalilor de la guvernare, va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Indicele social de referință va ajunge la 780 de lei în 2021, la 990 de lei în 2022 și la 1.200 de lei, din 1 ianuarie 2023.

Potrivit legii, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă va fi modificată anual, prin legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior, mai prevede proiectul adoptat.

Impactul bugetar al creșterii este considerabil, de peste 10 miliarde de lei anual, aproximativ 0,4 la sută din PIB.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.