Câinii nu sunt animale de companie pretențioase, însă există câteva reguli de aur în îngrijirea unui astfel de prieten. În acest articol, încercăm să vă prezentăm câteva curiozități despre vaccinarea câinilor.
Spre deosebire de oameni, vaccinarea câinelui se face anual, pentru cele mai multe dintre boli. Programul de vaccinare recomandat de medicii veterinari începe după naștere până la vârsta de 6 luni. Dacă animalul este în vârstă (adoptați un câine matur nevaccinat, de exemplu), se aplică un program de vaccinare ceva mai intensiv (mai scurt, dar cu același efect).
Iată și un plan de vaccinare, conform informațiilor de pe acest site:
săptămâna 5 de viață – vaccin anti-parvovirozei canine sau împotriva distemperului (jigodie)
săptămânile 8-9 de viață – vaccinare booster sau rapel pentru a stimula din nou imunizarea inițială și pentru lărgirea plajei de boli de care animalul este protejat prin vaccin (parainfluența canină, leptospiroza, hepatita infecțioasă, coronaviroza)
săptămânile 10-12 de viață – vaccinare opțională, în funcție de opinia medicului veterinar, după analiza atentă a cățelului;
săptămâna 16 de viață – este și momentul vaccinării obligatorii împotriva rabiei (turbării). Vaccinul protejează câinele de o serie de boli, printre care și rabia.
Acest din urmă vaccin este repetat an de an. Astfel, până când câinele împlinește un an și patru luni, trebuie să vă prezentați din nou la centrul de vaccinare câini.
Cam acestea ar fi vaccinurile necesare unui cățel pentru a-i asigura un start bun în viață, însă existe rase – și amintim aici rasele Rotweiller și Amstaff – care au nevoie de un vaccin suplimentar. Vorbim despre o vaccinare suplimentară împotriva parvovirozei canine, care se face de regulă după ce câinele împlinește 5 luni de viață.
Începerea vaccinării la câinii adulți
Dacă animalul nu a fost vaccinat deloc în primele 4 luni de viață (adoptați/cumpărați un cățel mai mare; creșteți un câine adult fără istoric de vaccinare etc) este recomandată o vaccinare polivalentă (pentru o plajă largă de boli), urmată la maximum 4 săptămâni de altă vaccinare polivalentă cu antirabc inclus. Apoi, an de an, înainte de împlinirea a 12 luni de la ultimul vaccin administrat, câinele să fie imunizat cu vaccin polivalent cu antirabic inclus.
Trebuie spus, la final, că vaccinul nu oferă o protecție 100% împotriva unei boli, detaliu prezentat chiar de producător. Medicii veterinari spun că eficiența unui vaccin – în funcție de parametri ca boala împotriva căreia se face, producătorul vaccinului etc – este cuprinsă între 50 și 99,9%.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: