Curcuma: celebrul condiment care poate îmbunătăți chiar performanța atletică

În 490 î.Hr., Phidippides a alergat 40 de kilometri până la Atena pentru a raporta vestea victoriei în bătălia de la Maraton.

La 2500 de ani de la acest eveniment, mii de maratoane sunt organizate anual în întreaga lume. Iată cele mai populare: Maraton internațional la Marrakech, Maraton la Tokyo, Maraton Kilimanjaro, Maraton la Roma și Boston Maraton.

Deși doar o mică parte din populație participă la maratoane în timpul vieții lor, milioane de oameni ridică greutăți, aleargă, fac exerciții fizice și chiar concurează la sporturile respective. Este foarte important să găsești o modalitate naturală de a-ți îmbunătăți performanța fizică, reducând în același timp probabilitatea de rănire. Curcuma este planta care poate ajuta la atingerea acestui obiectiv.

Ce este curcuma?

Curcuma,  cunoscută și sub numele de Curcuma longa sau șofran indian, este o plantă foarte înrădăcinată din familia ghimbirului. Este adesea consumată pentru proprietățile sale benefice ca ajutor antiinflamator, antioxidant și digestiv. Curcumina, o substanță fenolică care se găsește în turmeric, se crede că  are o varietate de beneficii pentru sănătate. Astăzi, oamenii de știință continuă să cerceteze curcuma ca tratament alternativ pentru multe boli comune, leziuni, artrită și chiar ca stimulent pentru sportivi.

De mulți ani, medicii recomandă curcuma pacienților ca un prim ajutor pentru inflamația articulațiilor sau artrită. Rezultatele au fost minunate. Mulți pacienți au raportat că au reușit să-și reducă analgezicele pe bază de rețetă.

Trebuie spus că proprietățile curcuma nu ”pălesc” nici la cuptor cu microunde, dar poate cel mai bun mod de a o folosi este adăugarea ingredientului in mixul de fructe, legume si lichide pe care îl folosiți pentru a prepara sucul / smoothie-ul preferat, la mixer sau la blender.

Istoria turmericului

În cultura indiană, medicii din medicina antică  ayurvedică  recomandau plante medicinale și minerale ca produse medicamentoase. Curcuma sub forma unei mase păstoase a fost aplicată pe piele pentru diferite boli. În ciuda numărului limitat de studii clinice privind utilizarea turmericului în acest scop, medicii ayurvedici moderni încă recunosc că s-a observat că de 3000 de ani turmericul a adus îmbunătățiri simptomatice și continuă să facă acest lucru.

Utilizarea turmericului, sau „ dzyan huang ”, în medicina tradițională chineză, conform datelor subiective, a avut ca efect creșterea „ qi ” sau a energiei vitale a unei persoane. Recent, utilizarea turmericului ca tratament integrativ pentru boli câștigă popularitate. De fapt, curcuma a fost una dintre cele mai consumate zece ierburi din lume în ultimii ani.

Care sunt beneficiile turmericului pentru sportivi?

În mai 2020, Jurnalul European de Fiziologie Aplicată a evaluat 28 de joggers bărbați sănătoși. Jumătate dintre alergători au primit 1.500 mg de  curcumină  pe zi, în timp ce restul au primit placebo.

Sportivii au luat suplimentul zilnic timp de patru săptămâni înainte de a participa la semimaraton. Testele de sânge au fost luate de la alergători pentru a determina nivelurile inițiale de interleukină 10 și mioglobină. Exercițiul intens duce la un răspuns inflamator în organism. Găsirea modalităților de reducere a acestui răspuns poate avea efecte benefice și poate promova recuperarea musculară.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.