Curățarea covoarelor. 5 trucuri pentru a avea o casă fără pic de praf

Un covor curat este important atât pentru aspectul camerei, cât și pentru sănătatea persoanelor care locuiesc în casa respectivă. În vreme ce petele de pe covor strică, de exemplu, atmosfera dintr-o sufragerie, praful, mizeria și părul din carpete pot contribui la apariția unor probleme respiratorii.

Există însă mai multe metode pentru curățarea covoarelor, de la cele cu aspiratoare clasice, la cele mai moderne și mai eficiente.

Iată o serie de sfaturi de la wikihow.com despre cum trebuie să fie curățat un covor.

5 idei pentru curățarea covoarelor

1. Pregătiți camera care urmează să fie aspirată: ridicați jucăriile, hârtiile și alte obiecte care ar putea bloca aspiratorul.

Foarte important! Verificați să nu fie monede pe jos – ele pot să strice mecanismul aspiratorului. Uitați-vă și sub mobilă!

Curățați praful de pe mobilă, de pe mese și de pe pervazuri: astfel, praful care va cădea pe podea va putea fi aspirat.

2. Pentru curățarea covoarelor, folosiți un aspirator care are un accesoriu special pentru spații înguste. Așa veți reuși să curățați praful din spatele canapelei sau al bibliotecii, precum și marginile pieselor de mobilier și ale covoarelor, care adesea acumulează foarte mult praf.

3. Dați cu aspiratorul atât orizontal, cât și vertical. Mai întâi, aspirați covorul înainte și înapoi. Apoi, repetați procesul aspirând de la stânga la dreapta. De obicei, firele carpetelor sunt încâlcite, iar dacă veți aspira în toate direcțiile vă asigurați că le-ați curățat în profunzime.

Această metodă este utilă în special pentru stăpânii de animale deoarece în acest fel ei vor reuși să îndepărteze părul și unghiile acestora.

4. Dacă vă doriți o curățare și mai eficientă a covorului, atunci apelați la un aspirator cu curățare umedă.

Aspiratoarele performante oferă mai multe tipuri de curățare a covoarelor: uscată, umedă sau cu șampon.

Pentru a curăța camera, folosiți aceeași metodă: dați cu aspiratorul înainte și înapoi, iar apoi de la stânga la dreapta.

Timpul pe care îl investiți în curățenia casei depinde foarte mult de ustensilele utilizate. Tehnologia vă poate fi de mare ajutor în acest sens.

Pregătiți-vă din timp „strategia de ieșire” din cameră: odată ce ați terminat de curățat covorul cu un aspirator cu curățare umedă, nimeni nu mai trebuie să calce pe covor până ce acesta nu se usucă. Așa că aveți grijă să nu rămâneți prins într-un colț al camerei. Cel mai bine începeți curățenia din partea opusă ușii, astfel încât atunci când terminați să puteți părăsi camera fără să mai pășiți pe covorul proaspăt spălat.

5. Dacă ați optat pentru curățarea umedă a covorului, lăsați geamurile și ușile deschise pentru a permite circulația aerului: în acest fel suprafața spălată se va usca mai repede. Asigurați-vă că în 24 de ore covorul s-a uscat complet (pentru a evita apariția mucegaiului).