Cunoștințele despre Darwin le pot aduce elevilor cinci laboratoare de informatică

harta_concurs_Emil_Racovita

Peste 600 de elevi din 29 de județe și din municipiul București s-au înscris până acum în Concursul Național Interșcolar „Emil Racoviță”. Ei vor concura pentru a câștiga cele cinci laboratoare de informatică (135 de calculatoare), cărți, reviste și vizite gratuite la Muzeul de Geologie. Echipele de elevi și profesori care nu s-au înscris încă o pot face până duminică, 11 martie 2012.

Lansat pe 13 februarie de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), concursul este destinat instituțiilor din învățământul preuniversitar. Pot participa la concurs echipe de elevi și profesori de la școli și licee din mediul urban și rural. Concursul urmărește să evidențieze atât cunoștințele elevilor despre teoria evoluției, cât și calitățile creative ale acestora.

Echipele participante trebuie să realizeze un material expozițional care să acopere cel puțin următoarele subiecte: istoria elaborării teoriei evoluției și contribuția lui Charles Darwin, principalele elemente ale teoriei, dovezile științifice care o validează (atât cele descrise inițial de către Darwin, cât și cele descoperite ulterior), descrierea evoluției omului și a cel puțin încă unui organism viu, importanța teoriei evoluției în cadrul biologiei, implicații directe ale teoriei evoluției în viața de zi cu zi.

Profesorii sunt încurajați să folosească internetul

Criteriile de jurizare includ coerența și atractivitatea prezentării, acuratețea științifică, gradul de adecvare a comunicării în raport cu publicul țintă (elevi de gimnaziu și de liceu), modalitățile de diseminare a informațiilor în rândul elevilor, gradul de implicare a elevilor, gradul de abordare multidisciplinară.

„Complexitatea multidisciplinară a evoluționismului îndeamnă dascălii să folosească intensiv internetul în procesul de predare. Astfel, ne așteptăm ca echipele participante să includă în proiectele lor modalități cât mai puternice de popularizare online a argumentației din materialele expoziționale. Un proiect bun este un proiect vizibil de departe” a declarat Atila Nyerges, președintele ASUR.

Concursul este organizat de ASUR și sponsorizat de System Plus.

Formularul de înscriere și regulamentul complet al concursului sunt disponibile pe site-ul darwinday.ro.