Cunoscutul istoric Tom Gallagher, critică extrem de dură a lui Klaus Iohannis. Un politician „ascuns, narcisist”, „care e posibil să fi reușit isprava de a-și distruge țara”

tom gallagher klaus iohannis
Foto: Facebook / Humanitas

Istoricul britanic Tom Gallagher, care a scris mai multe cărți despre istoria recentă a României, a publicat o critică dură la adresa președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta și-a anunțat demisia din funcția de șef al statului.

„Gândurile mele despre o nouă etapă a crizei politice din România. În urmă cu puțin timp, Președintele României și-a anunțat demisia. Klaus Iohannis provine din minoritatea etnică germană și a reușit să devină președinte într-un peisaj politic fracturat, proiectând o imagine de încredere și devotament față de serviciul public.

În practică, el era puțin diferit de mulțimea de politicieni care intraseră în politică pentru câștig privat și erau extrem de dezinteresați de serviciul public sau de întărirea democrației anemice care a apărut după căderea comunismului. Pur și simplu a fost mai deștept în a-și ascunde intențiile. O prezență inteligentă și marțială i-a permis acestui neamț neclintit să apară un simbol potrivit pentru o țară adesea confuză pe coridoarele puterii UE și ONU”, scrie Tom Gallagher pe rețeaua de socializare X.

„În timpul primului său mandat, a făcut doar gesturi simbolice pentru a proteja sistemul de justiție împotriva atențiilor prădătoare ale Partidului Social Democrat post-comunist. Oamenii care acum îi condamnă ferm palmaresul slab l-au ales pentru un al doilea mandat în 2019, după ce a promis că va opri marșul prădător al stângii către puterea totală.

Dar ce a făcut la scurt timp după aceea? Cu ajutorul serviciului de informații (cu ușurință cel mai mare din Europa) a epurat reformatorii din rândurile partidului său liberal, a declarat război aliatului său firesc, Uniunea pentru Salvarea României, și a anunțat o mare reconciliere cu stânga.

Adevărata politică competitivă a fost suspendată în prima jumătate a anilor 2020, deoarece Iohannis și-a exploatat funcția pentru vacanțe îndelungate în străinătate, cu cheltuială uriașă a statului și împotrivire pe scena mondială (inclusiv o încercare de a deveni șef al NATO!). S-a bazat din ce în ce mai mult pe serviciile de securitate pentru ceea ce ar fi trebuit să fie afaceri politice, o întoarcere sinistră la epoca lui Nicolae Ceaușescu”, continuă istoricul britanic.

În opinia specialistului, „alianța cu social-democrații extrem de corupți și autoritari a însemnat că standardele lor etice au predominat.”

„Corupția a luat amploare, iar capacitatea sistemului de justiție de a controla abuzurile de putere a fost puternic redusă (cu UE un spectator complice). Ineficiența statului a fost demonstrată în timpul pandemiei de COVID.

Alienarea publică s-a răspândit în sprijinul extremiștilor marginali, care au bătut tamburul naționalist, dar au susținut planurile lui Vladimir Putin pentru Eurasia. Extremismul candidatului lor la președinție, Călin Georgescu, era binecunoscut lumii întinse de informații din România. Puterile președintelui Iohannis o pun sub controlul său. Dar le-a permis oficialilor pro-ruși din apărare și ciudaților să dobândească influență, deoarece pretindea că este prieten cu Ucraina în războiul acesteia cu Putin.

Un status quo de joasă calitate, format din partide venale, a avut șocul vieții atunci când Georgescu a ieșit câștigător în primul tur al alegerilor prezidențiale. În ajunul turului 2, el a fost descalificat de Curtea Constituțională, iar alegerile – amânate, de două ori – urmează să aibă loc acum în luna mai.

Nu există nicio îndoială că manipularea rețelelor de socializare online a funcționat puternic în favoarea acestui candidat în mare măsură necunoscut, dar autoritățile române incompetente nu au fost în stare să prezinte dovezi categorice sau să identifice rolul exact al Rusiei. Cu toate acestea, au anulat alegerile democratice”, mai acuză istoricul.

„Iohannis a devenit simbolul disprețului societății pentru o guvernare coruptă. Ar fi trebuit să se retragă pe 21 decembrie, însă el a fost de acord să-și prelungească mandatul. Dar în curând sponsorii lui de partid și-au dat seama ce eroare dezastruoasă a fost să susțină o figură atât de criticată. Declarația sa de demisie este plină de auto-neprihănirea transmisă în memoriile unui alt lider politic din lumea germanică, Angela Merkel, care și ea a făcut mare deserviciu națiunii sale.

Cei doi sunt politicieni ascunși, narcisiști, care e posibil să fi reușit isprava de a-și distruge țările respective, dacă nu va prevala o conducere de mai bună calitate. Ceea ce se întâmplă în România în această primăvară este pe muchie de cuțit.

Extremiștii marginali (într-o ligă destul de diferită de partidele conservatoare naționale din vestul Europei) se vor descurca bine. Dacă fac echipă cu fostul PSD comunist, nu văd o altă dictatură, ci mai probabil criză economică și haos politic cronic. Vulpea taciturnă Iohannis nu este singurul arhitect al acestei prăbușiri, dar a făcut mutări dezastruoase care au permis unei democrații șubrede să devină una profund bolnavă.”

Profesorul Thomas Gerard Gallagher predă la Universitatea din Bradford, unde este șeful catedrei de studii despre pace. Potrivit Humanitas.ro, de-a lungul carierei sale a avut un interes statornic pentru România, fapt dovedit de cărțile publicate până acum: Furtul unei națiuni, România după Ceaușescu: politica intoleranței sau Democrație și naționalism în Romania, 1989-1998.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.