Cumpănașu, „luptătorul” anti-corupție, acuzat că a depus semnături false la BEC

Alexandru Cumpănașu
Foto: Pagina de Facebook Alexandru Cumpănașu

Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală cu privire la mai mulți candidați la președinția României suspectați că au fraudat semnăturile depuse pentru a putea intra în cursa electorală.

Conform legii, fiecare candidat trebuie să strângă 200.000 de semnături.

Biroul Electoral Central a anunțat că a observat că mai mulți candidați, printre care și Alexandru Cumpănașu, au depus „un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite”, dar care „prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000”.

În afară de candidatul independent Alexandru Cumpănașu, pe „lista neagră” a BEC se află și alte persoane suspectate că au depus semnături false:

– Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală)
– Miron Cozma (candidat independent, fostul lider al minerilor din Valea Jiului)
– Maria Minea (Partidul Românilor Patrioți de Pretutindeni)
– Cătălin-Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională)
– Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
– Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc)
– Bobby George Marius Păunescu (candidat independent)

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, fata ucisă în Caracal de Gheorghe Dincă, a devenit tot mai popular după dispariția nepoatei sale. El a mers la numeroase televiziuni unde a vorbit despre crimele din Caracal.

Ulterior, el și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din această toamnă. El s-a poziționat ca un om anti-sistem, care luptă împotriva corupției și vrea să schimbe România în bine, însă acum chiar el este acuzat că a adus semnături false pentru a intra în cursa electorală.

În ciuda acestor suspiciuni, Biroul Electoral Central a acceptat candidatura lui Alexandru Cumpănașu și l-a înregistrat drept candidat independent la alegerile pentru președinția României, deoarece Curtea Constituțională a decis că semnăturile pot fi anulate numai în momentul în care se demonstrează falsul.

Prin urmare, cele 39.914 semnături prezentate ca aparținând unor persoane diferite, dar care conțineau similitudini evidente, nu au fost eliminate din numărul total al semnăturilor strânse de Alexandru Cumpănașu.