Cum vor arăta viitoarele cărți de identitate

Așa vor arăta noile cărți de identitate, eliberate din 2021
Așa vor arăta noile cărți de identitate, eliberate din 2021

De vara anului viitor, România va emite noi cărți de identitate. Ministerul Afacerilor Interne va organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică pe marginea ordonanței de guvern pe care a inițiat-o pe acest subiect.

Potrivit MAI, cu noile cărți de identitate se va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul Uniunii Europene. De asemenea, va asigura funcționalitatea de card de sănătate, prin înscrierea în CIP a unui certificat digital, care va fi emis de MAI și care va permite titularului să se autentifice în platforma informatică din asigurările de sănătate.

Noile documente vin cu elemente suplimentare de securitate și cu garanții că persoana care îl prezintă este în fapt titularul acestuia.

Totodată, se creează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conține un CIP ori date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Dar, acest tip de carte, fără CIP, nu va putea fi folosită pentru a ieși din țară, mai precizează MAI.

Cartea electronică de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru călătoria în UE din 3 august 2021. Cu actualele cărți de identitate se va mai putea merge în Uniunea Europeană încă zece ani, până la expirarea documentelor, pentru că Regulamentul european în acest sens prevede o perioadă de tranziție până în 2031.

De asemenea, mai trebuie precizat și că noul act electronic este obligatoriu începând cu vârsta de 12 ani, iar copiii, la cererea părinților, pot avea acest document de la naștere.