Cum va fi vremea vara aceasta

FOTO: Pezibear/Petra/Pixabay
FOTO: Pezibear/Petra/Pixabay

Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) anunţă o vreme în general caldă pentru vara aceasta, cu valori medii termice peste normele climatologice ale perioadei, dar şi prin deficit de precipitaţii.

IUNIE. Potrivit meteorologilor ANM, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Vor fi temperaturi medii de până la 22 de grade Celsius în Oltenia şi Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea şi Moldova, dar şi mai scăzute, de până la 19 grade Celsius, în Maramureş şi Transilvania.

De asemenea, în iunie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi, în general, deficitare, cu excepţia zonelor de munte unde vor fi normale sau uşor excedentare. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 84,5 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (până la 107 l/mp), Transilvania (până la 106 l/mp), Crişana şi Moldova (până la 103 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 60 l/mp).

IULIE. Meteorologii estimează că temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul şi vestul ţării. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 20,2 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş şi Transilvania (între 17 şi 21 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 24 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia şi Oltenia.

Cantităţile totale de precipitaţii vor avea, în iulie, o tendinţa spre deficit în toată ţară, însă zonele în care fenomenul va fi mai pronunţat sunt cele din sudul, sud-estul şi estul teritoriului. Media normei de precipitaţii stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 77,8 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Moldova (până la 112 l/mp), Maramureş şi Muntenia (până la 102 l/mp), respectiv Transilvania şi Oltenia (până la 100 l/mp). Pe de altă parte, cantităţi mai reduse de precipitaţii se vor înregistra în Dobrogea, de până la 59 l/mp.

AUGUST. Temperaturile medii lunare se vor menţine peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării, fiind apropiate de normal în rest. Normă climatologică a lunii este stabilită la 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 16 şi 20 de grade Celsius, în Transilvania, dar şi de până la 23 de grade Celsius, în Muntenia, Dobrogea, Banat, Oltenia şi Moldova.

Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în toată ţară, iar cantităţile cele mai scăzute s-ar putea consemna în sud, sud-est şi sud-vest. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 64,7 l/mp, conform ANM. În zona Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 95 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 28 şi 40 l/mp, în Dobrogea.

FOTO: Pezibear/Petra/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.