Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie

FOTO: Ionuț Fantaziu/GretNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GretNews.ro

Vremea va fi rece săptămâna aceasta. Prima jumătate a săptămânii va aduce temperaturi specifice acestei perioade. Luni și marți va fi o vreme rece cu temperaturi preponderent negative în timpul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 și 1 grad Celsius.

Noaptea de luni spre marți ar urma să fie cea mai geroasă din această săptămână. Se vor înregistra temperaturi între -16 și -6 grade Celsius. Temperaturile vor mai crește ușor, între -2 și 6 grade Celsius, începând de miercuri.

Un val de frig a venit peste o mare parte din Europa. Gerul a făcut trei victime în Grecia, unde au fost temperaturi și de -18 grade Celsius. La televiziunile elene sunt imagini cu straturi de zăpadă și de 50 de centimetri în regiunea Atenei.

Sunt alerte de avalanșe în Austria și Germania, iar mai multe avioane și trenuri au fost anulate. Meteorologii germani au anunțat un strat proaspăt de 40 de centimetri, peste cele de zilele trecute.

În Ungaria, din cauza poleiului, a avut loc un accident rutier grav. Un autobuz a ieșit de pe stradă într-un șanț și apoi a ajuns în apa înghețată a unui canal. Șoferul și trei pasageri, dintre care doi copii, au suferit răni, însă, din fericire, nimeni nu și-a pierdut viața.

Cum va fi vremea în România în următoarea perioadă

În săptămâna 14 – 21 ianuarie, în țara noastră temperatura aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele ce ar trebui să se înregistreze în mod normal. Nivelul de cantități de precipitații va fi normal pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice și sud-estice, dar și local în nord.

Între 21 și 28 ianuarie valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în extremitatea sudică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale ale perioadei.

În săptămâna 28 ianuarie – 4 februarie mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în sudul și sud-estul țării și ușor mai coborâte în nord-vestul și nordul teritoriului. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar la nivelul întregii țări.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.