Cum va fi vremea în vara aceasta. Meteorologii anunță temperaturi extreme

FOTO: Stròlic Furlàn - Davide Gabino/Flickr

FOTO: Stròlic Furlàn - Davide Gabino/Flickr

Meteorologii de la AccuWeather spun că România ar urma să fie lovită de mai multe valuri de căldură și temperaturi extreme în vara aceasta. De asemenea, ar putea apărea mai multe furtuni puternice în Franța, Germania și Polonia. Vor fi perioade caniculare în lunile iulie și august.

Mediile de 32 de grade Celsius vor fi predominante în Italia și zona balcanică. Ar putea apărea condiții de secetă în România, Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, meteorologii spun că e posibil să se extindă condițiile de secetă și în toamnă, iar agricultura ar putea fi afectată.

Și meteorologii români au anunțat o prognoză până în luna iulie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că în mai, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice cu excepţia regiunilor nordice şi centrale, unde se vor situa, local, sub aceste norme. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de primăvară este de 14,9 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 – 2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi de până la 18 grade Celsius în Banat, Crişana, Muntenia şi Dobrogea, respectiv de până la 16 grade Celsius în Transilvania şi Oltenia.

Pentru prima lună de vară, meteorologii estimează că temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 18,3 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 şi 19 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 22 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia şi Dobrogea.

Cantităţile totale de precipitaţii vor avea, în iunie, o tendinţă spre deficit, pe arii extinse în regiunile sudice şi estice şi, local, în restul teritoriului, respectiv peste norma stabilită la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Banat (până la 107 l/mp), Transilvania (până la 106 l/mp), Crişana şi Moldova (până la 103 l/mp). Pe de altă parte, cantităţi mai reduse de precipitaţii se vor înregistra în Dobrogea, de până la 60 l/mp.

Potrivit ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, mai ales în sudul şi sud-estul ţării. Norma climatologică a lunii este stabilită la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 şi 21 grade Celsius, în Oltenia, dar şi de până la 24 de grade Celsius, în Muntenia şi Dobrogea.

Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 77,8 l/mp, conform ANM. În zona Moldovei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 112 l/mp, în Muntenia şi Maramureş la 102 l/mp, în Transilvania şi Oltenia la 100 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra maxim 59 l/mp, în Dobrogea.

FOTO: Stròlic Furlàn – Davide Gabino/Flickr

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version