Cum va fi oprită epidemia de coronavirus

epidemia de coronavirus
Foto: coyot / pixabay.com

Epidemiologul italian Massimo Galli a declarat că epidemia de coronavirus nu va fi oprită de un vaccin, ci de măsurile de carantină luate, potrivit Agenției France Presse.

Epidemia de coronavirus va fi stopată datorită măsurilor de carantină luate în zonele cele mai afectate, consideră epidemiologul. Profesorul a completat că un vaccin va fi disponibil, cel mai probabil, prea târziu.

Șef al departamentului universitar de boli infecțioase de la Spitalul Sacco din Milano, Galli a mai declarat pentru AFP că, cel mai probabil, vaccinul va fi disponibil prea târziu pentru a putea stopa epidemia de coronavirus.

„Epidemia se va opri datorită măsurilor de carantină pe care le luăm, datorită măsurilor de limitare a circulației virusului”, a explicat specialistul.

În urmă cu 10 zile, o carantină strictă a fost impusă în 11 orașe din nordul Italiei. În aceste localități, toate instituțiile și spațiile publice au fost închise (biserici, baruri, biblioteci, școli, muzee, primării). Autoritățile au stabilit și sancțiuni pentru persoanele care încearcă să iasă din aceste zone.

Școlile, muzeele și bisericile sunt închise și în cele mai mari regiuni din nordul Italiei: Lombardia (unde se află orașul Milano), Veneto (cu orașul Veneția) și Emilia-Romagna (cu orașul Bologna).

Galli a recunoscut că măsura este una dificilă pentru populația afectată, însă carantina este necesară pentru a limita răspândirea infecției.

„Tot ce a trebuit făcut a fost făcut”, a mai declarat profesorul, deși a adăugat că încă nu se știe dacă „măsurile luate au produs efecte sau sunt în curs de a produce efecte”.

Creșterea mare a numărului de cazuri din ultimele zile din Italia este una aparentă, a explicat el, deoarece este vorba de detectarea unor persoane infectate de mai mult timp.

În acest moment, Italia a ajuns la peste 2.500 de cazuri și la 79 de decese, fiind a treia cea mai afectată țară la nivel mondial, după China și Coreea de Sud. Cele mai multe dintre persoanele care au murit în Italia erau în vârstă sau aveau și alte boli grave.

La nivel mondial, numărul de persoane infectate a sărit de 93.000, iar numărul morților a ajuns la 3.203. În România s-au înregistrat până acum 4 cazuri de infectare cu noul virus din China.

Foto: coyot / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.