Cum trăiește un student român în Germania cu 300 de euro din bursa Erasmus

Studenții români obțin ușor o bursă Erasmus în alte țări europene, dar cu toate acestea doar 0,46% pleacă să studieze în străinătate.

Procentul este unul mic, dar statisticile arată că numărul bursierilor români este în creștere. Dacă în anul universitar 2009-2010, au plecat la studii 3.996 de studenți români, în 2010-2011, numărul lor urca la 4.604 de studenți.

Andra este studentă în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, iar recent a obținut o bursă Erasmus de cinci luni, la Universitatea RWTH Aachen, Germania.

Povestește că a obținut bursa destul de ușor, Erasmus fiind una dintre cele care pot fi dobândite în urma unei selecţii directe, la nivelul fiecărei facultăţi.

„Spre exemplu, în cadrul Facultății de Istorie, pentru a obține grantul, indiferent de ciclul de studii în care se află, studenții trebuie să fie integraliști, să treacă un test de limbă și să depună un dosar”, după cum explică bursiera.

50% din bursa Erasmus, pe chirie

Primește lunar 600 de euro, iar jumătate din acești bani îi dă pe chirie, Andra locuind în căminul universitar.

Cu toate acestea spune despre orașul în care studiază că prețurile practicate sunt acceptabile. Și asta pentru că este vorba despre un oraș de mici dimensiuni.

Cu cei 300 de euro rămași după plata chiriei, studentul trebuie să-și asigure masa și restul cheltuielilor, cu excepția transportului care este gratuit atât în localitate, cât și în împrejurimi, cu trenul.

De exemplu, o masă la cantină costă aproximativ 3 euro, o pagină de xerox 5 cenți, iar pentru o apă minerală studentul ar putea să scoată din buzunar mai puțin ca în România. În funcție de marcă, apa minerală costă între 20 de cenți și un euro, în timp ce o pâine feliată, de 400 de grame, costă 1 euro.

Contractul Erasmus: Sumele nu acoperă costurile

“Contractul stipulează clar faptul că sumele primite prin programul Erasmus nu acoperă integral cheltuielile pe care le presupun șederea și pregătirea pe perioada deplasării”, precizează studenta.

În plus, cheltuielile legate de plecarea efectivă au fost cuprinse între 700 și 900 de lei, bani pe care i-a plătit din propriul buzunar.

Cu toate acestea, bursa Erasmus primită de Andra la Aachen se numără printre cele mai mari, alături de cele oferite de universități din țări precum Danemarca sau Anglia.

Bursa Erasmus: 546 euro în Anglia sau 300 euro în Bulgaria

Potrivit Alianței Naționale a Organizaților Studențești din România (ANOSR), țările care oferă cele mai mari sume lunare pentru bursieri sunt Danemarca (596 euro), Anglia (546 euro), Irlanda (526 euro), Finlanda (515 euro), Suedia (496 de euro) și Franța (496 euro).

La polul opus, cele mai mici burse le primesc studenții care aleg țări precum Bulgaria (300 euro), România (323 euro), Lituania (326 euro), Letonia (361 euro), Estonia (365 euro) sau Malta (365 euro).

Delia Gologan, reprezentanta Alianței Naționale a Organizaților Studențești din România (ANOSR), a explicat  că valoarea burselor Erasmus se stabilește la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior și diferă în funcție de țara și tipul de mobilitate ales.

“Cuantumul burselor se stabilește pornind de la grantul Erasmus, care se stabilește în funcție de bugetul național alocat acestei acțiuni, la care se adaugă contribuția proprie a universității. Dacă în 2011 valoarea medie a burselor Erasmus la nivel național era de 322 de euro, în anul universitar 2012-2013 aceasta e de 328 de euro”, a adăugat Delia Gologan.

O bursă Erasmus poate dura de la trei până la 12 luni, însă în cele mai multe cazuri aceasta se desfășoară  pe șase luni.

Condiții pentru obținerea unei burse Erasmus

Aplicantul are calitatea de student, masterand sau doctorand și este cetăţean român sau al altei ţări, înregistrat la cursuri la zi, la o instituție de învățământ superior recunoscută de autoritățile române și care deține Carta Universitară Erasmus.

Pentru nivelul licență, este absolvent cel puţin al primului an de studii în momentul plecării cu bursa Erasmus.

În cazul în care este student doctorand, nu trebuie să beneficieze de burse finanțate din fonduri structurale, pentru evitarea dublei finanțări din bani europeni.

Studenții care aplică pentru o bursă Erasmus sunt integralişti după ultima sesiune de examene.

De asemenea, nu au mai beneficiat de un alt stagiu Erasmus, cu sau fără suport financiar.

Candidatul trebuie să fi promovat un test de limbă străină și să aibă rezultate academice bune.

Dincolo de aceste condiții, studentul trebuie să aibă surse suplimentare de finanțare.

De unde pleacă studenții români la bursa Erasmus

Conform Studiului ANOSR ”Stuația mobilităților studențești din România” lansat în 2011, cei mai mulți dintre studenții care accesează o bursă Erasmus provin de la:

1. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (486 studenți – 12% din totalul de studenți mobili din universitățile de stat)
2. Universitatea Babeş Bolyai din Cluj -Napoca (321 studenţi, 8.21% din totalul studenţilor mobili)
3. Universitatea din Bucureşti (294, 7.52%)
4. Academia de Studii Economice (275 studenţi, 7.03)
5. Universitatea Transilvania din Braşov (233 studenţi, 5.96%)

Cei mai mulți dintre ei aleg țări precum Marea Britanie, Spania, Germania și Franța.