Cum te poți înscrie să votezi din străinătate

FOTO: pjedrzejczyk/Pixabay.com
FOTO: pjedrzejczyk/Pixabay.com

Românii din străinătate se pot înregistra, începând de astăzi, pentru pentru votul prin corespondență sau pentru votul în secții mai aproape de domiciliul sau reședința lor, la alegerile prezidențiale.

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), cetățenii români se pot înregistra online pe portalul votstrainatate.ro.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, începând cu ziua de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliul sau reședința lor se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro, creat și administrat de AEP. Înscrierea va începe în data de 28 iulie 2019, ora 12:00, ora României, iar formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019”, se precizează într-un comunicat al Autorității Electorale Permanente (AEP).

Alegerile prezidențiale din acest an au loc în 10 noiembrie.

Alegătorii români din străinătate pot opta să voteze în străinătate la o secție de votare, fiind necesară completarea unui formular on-line, sau pot să aleagă viitorul președinte al României prin corespondență.

Românii din Diaspora trebuie să furnizeze numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Persoanele care aleg să voteze prin corespondențătrebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.