Niciun medic nu-ti poate spune cu exactitate cand vei naste si, cu anumite exceptii, putine sunt cazurile in care bebe alege sa vina pe lume exact la data la care era asteptat. Tocmai de aceea, este important sa cunosti semnele ce indica inceperea travaliului si faptul ca urmeaza sa nasti. Care sunt cateva dintre cele mai importante vei descoperi in randurile de mai jos.
1. Contractiile regulate
Contractiile sunt printre primele semne mentionate atunci cand se vorbeste despre travaliu si despre momentul nasterii. Exista trei criterii importante care te vor ajuta sa faci diferenta intre contractiile reale, ce preced nasterea, si contractiile Braxton Hicks sau contractiile false: frecventa, intensitatea si localizarea acestora.
Contractiile reale incep de obicei ca o durere surda in partea inferioara a spatelui, care se extinde spre zona abdominala. Durerea se intensifica pe masura ce contractia ajunge la apogeu, apoi scade treptat. Se produc la intervale regulate si dureaza aproximativ 30 pana la 70 de secunde fiecare. Pe masura ce travaliul progreseaza, vor deveni tot mai frecvente si mai puternice. Contractiile false, pe de alta parte, nu se produc la intervale regulate, sunt de obicei slabe si nedureroase sau tind sa se amelioreze atunci cand te misti ori iti schimbi pozitia.
Este important sa incerci sa iti monitorizezi contractiile. Frecventa, durata si intensitatea acestora sunt informatii care te vor ajuta sa iti dai seama cand este momentul sa mergi la spital, daca nu te afli deja acolo.
2. Pierderea dopului gelatinos
Dopul gelatinos este o colectie de mucus care se formeaza la nivelul colului uterin in timpul sarcinii si are rolul de a proteja fatul de infectii, blocand intrarea spre uter. Acest dop este eliminat in mod natural inainte de nastere, iar semnele pot varia de la o femeie la alta. In unele cazuri, poate fi observata prezenta unor secretii vaginale mai abundente, vascoase, usor sangvinolente. In altele, se poate sa nu apara niciun semn vizibil ori ca dopul gelatinos sa nu fie eliminat inainte de nastere.
Este important de mentionat ca pierderea dopului gelatinos nu reprezinta un indicator precis al momentului exact al nasterii, ci doar ca organismul se pregateste pentru asta. Intre acest moment si declansarea travaliului pot trece cateva ore, cateva zile sau chiar cateva saptamani. Nu te panica si discuta cu medicul tau pentru a afla ce trebuie sa faci cand se intampla asta.
3. Ruperea membranelor
Ruperea membranelor, cunoscuta si sub denumirea de „ruperea apei”, este un semn clar ca travaliul a inceput sau va incepe in curand. Acest proces are loc atunci cand sacul de lichid amniotic care protejeaza si inconjoara fatul se sparge, eliberand lichidul. Ruperea poate avea loc spontan, in timpul unei contractii sau chiar in timpul activitatii fizice intense. De asemenea, poate fi indusa de catre medic, in anumite cazuri.
Este important de mentionat ca ruperea membranelor poate sa nu fie resimtita ca o senzatie de durere, ci mai degraba ca o scurgere de lichid limpede sau o senzatie de eliberare a unui val de apa. In multe cazuri, acesta este unul dintre semnele finale ale travaliului.
Fiecare travaliu este diferit si poate varia ca durata si intensitate de la o femeie si alta. Desi nu se poate prezice cu exactitate cand va incepe, exista anumite semne care pot indica debutul acestuia si aproprierea momentul mult asteptat al intalnirii cu cel mai nou membru al familiei. Contractiile regulate, pierderea dopului gelatinos si ruperea apei se numara printre cele mai comune, dar nu sunt singurele. Daca crezi ca este posibil sa fi intrat in travaliu, dar nu esti sigura sau nu stii ce sa faci in continuare, ia legatura cu medicul care iti urmareste sarcina. Acesta iti va spune daca si cand trebuie sa mergi la spital.
Sursa foto: freepik
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: