Cum știe un automat de cafea că o monedă e falsă / DEMONSTRAȚIE VIDEO

FOTO: Captură Discovery Science
FOTO: Captură Discovery Science

Afacerile cu automate sunt în plin avânt în România. Printre avantaje se numără faptul că sunt unele dintre cele mai răspândite afaceri din lume cu câștiguri în bani gheață, funcționează non-stop, nu ai nevoie decât de 1-2 angajați, iar birocrația și fiscalitatea sunt la cote minime.

Un raport Euromonitor International arată că piața de automate cunoaște o creștere anuală de 7% și se estimează că a trecut de 10 milioane de euro la sfârșitul anului trecut.

În România sunt în jur de 40.000 de automate de cafea, iar gradul de ocupare a spațiilor de amplasare la nivel național este mai mare de 80%.

Sunt mulți și cei care vor, cel puțin de distracție, să pună bețe în roate acestor afaceri și s-au gândit cum ar putea să păcălească un automat de cafea sau de mâncare. De-a lungul timpului au fost multe mituri despre modalitatea prin care ai putea să păcălești automatul. În majoritatea cazurilor s-au folosit bucăți metalice care imită forma unei monede.

Aceste metode de a înșela aparatul sunt istorie, potrivit celor de la Discovery Science, care au prezentat cum funcționează automatele moderne și cum reușesc să distingă între o monedă adevărată și una falsă.

Potrivit celor de la Discovery Scinece, după ce este introdusă în aparat, moneda este mai întâi analizată de un senzor care este capabil să măsoare mărimea. Apoi, trece prin dreptul unui senzor electromagnetic care poate stabili dacă este din materialul valid. De aici, fiecare monedă ajunge în locașul ei, în funcție de valoare.

Iată demonstrația video pe care au făcut-o cei de la Discovery Science:

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: