Cum și de ce vrea să schimbe PSD legea anticorupție

Deputatul Cătălin Rădulescu FOTO: PSD-Arges.ro
Deputatul Cătălin Rădulescu FOTO: PSD-Arges.ro

Mai mulți deputați ai Partidului Social Democrat au inițiat un proiect de lege care vrea să dezincrimineze faptele de corupție în urma cărora se obțin foloase necuvenite pentru alții.

În opinia PSD, abordarea actuală a legii, care incrimina această faptă, ”nu are legătură cu realitatea”.

Social-democratul Cătălin Rădulescu este singurul deputat PSD care a semnat proiectul de lege, care este susținut, însă, de mai mulți reprezentanți ai grupării politice conduse de Liviu Dragnea.

Iniţiativa legislativă propune modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, astfel încât sintagma „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite” din aliniatul 1 al articolului 12 să fie înlocuită cu „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite”.

Inițiatorii modificării legislative susțin, în motivarea proiectului, că ”este absurd să presupunem faptul că o persoană comite o asemenea infracţiune fără nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terţe persoane”.

Mai mult, ei precizează că ”este esenţial să se determine o legătură certă între fapta incriminată şi beneficiul rezultat, în favoarea făptuitorului”.

”În ceea ce priveşte sintagma «bani, bunuri ori alte foloase necuvenite», intenţia legitimă a legiuitorului de a nu limita tipurile de foloase necuvenite ce se pot obţine dintr-o asemenea infracţiune a dus, în timp, la absurdităţi şi la concluzii contrare acestei intenţii. Astfel, câştigul de imagine, popularitaea ori rezultatul unui scrutin electoral au devenit foloase necuvenite ale unor infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, ceea ce este absurd. În aceste condiţii, se creează posibilitatea de a eticheta drept folos necuvenit absolut orice, ceea ce, cu siguranţă nu a fost şi nu este în intenţia legiuitorului”, se mai arată în documentul conceput de parlamentarii PSD.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.