Cum și-a bătut joc justiția română de un dosar istoric al polițiștilor din Anglia și România

Sursa foto: moise.ro

Toți cei 25 de inculpați din dosarul de trafic de copii din Țăndărei, care a făcut valuri în opinia publică europeană, au fost achitați de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Deși, în Anglia, 120 de traficanți au fost prinși și puși după gratii, în România justiția a decis că faptul nu există. În primă instanță, cei 25 fuseseră achitați pentru că faptele s-au prescris, după ce procesul a avut nu mai puțin de 53 de termene.

În urmă cu 10 ani, cele 25 de persoane, toate de etnie romă, au fost acuzate că au traficat copii din propria etnie în Regatul Unit, unde i-au folosit la cerșit și furat.

În urmă cu 10 ani, imaginile cu mascați care spărgeau cu berbece ușile palatelor din Țăndărei, Ialomița, făceau vâlvă în presa românească și în cea străină. Cazul a fost investigat de o echipă mixtă britanico-română și a descoperit 181 de copii romi traficați în Marea Britanie. Unii cerșeau, alții furau, unii făceau ambele fărădelegi.

Englezii au condamnat 120 de traficanți. Cei 25 de romi din România au scăpat însă basma curată, după nouă ani de procese.

Polițistul care a condus cercetarea: ”Justiția penală a abandonat victimele și polițiștii care au lucrat la caz”

Deși noi nu am descoperit nimic dubios, acest dosar a schimbat legislația europeană. După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România, relatează g4media.ro.

„E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiţie în România”, a declarat pentru G4media în februarie Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.