Cum se va plăti taxa de poluare în 2019? Odată cu ITP-ul sau la impozitul pe vehicul

Taxa poluare 2019 FOTO: Nerivill/Pixabay.com
Taxa poluare 2019 FOTO: Nerivill/Pixabay.com

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anunțat că de la începutul anului 2019 șoferii vor plăti o taxă de mediu, în funcție de gradul de poluare.

Noul bir ar putea intra în vigoare din prima zi a anului viitor sau de la 1 martie 2019, urmând să fie achitat odată cu realizarea inspecției tehnice periodice sau odată cu plata impozitului pe vehicul.

”Vor fi niște contribuții care să ducă cu gândul efectiv la poluare, adică poluatorul să plătească, cel care are o mașină mai veche să plătească ceva, cine are mașină hibridă are și el un cuantum de plătit”, a declarat Grațiela Gavrilescu, într-un interviu pentru DCNews.

Cuantumul contribuției nu a fost încă stabilit, dar Grațiela Gavrilescu a dat asigurări că va exista o perioadă de grație pentru informarea cetățenilor și pentru acomodarea acestora la noile reguli.

Taxa de poluare revine după doi ani

Taxa de poluare a fost eliminată în 2017 de Parlament, în timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative, după o propunere a lui Liviu Dragnea.

Măsura a dus la creșterea vertiginoasă a numărului de mașini second hand în România.

Ministrul Mediului a precizat că va face modificări la Programul Rabla Clasic, care ar urma să favorizeze posesorii de mașini vechi, însă fără să explice ce înseamnă acest lucru.