Cum se va face școală de la toamnă? Cele 9 recomandări ale lui Rafila

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a oferit într-un interviu pentru postul de televiziune Digi24 o serie de recomandări pentru modul de desfășurare a cursurilor în anul școlar 2020-2021.

Iată câteva dintre recomandările specialistului:

1. Măsurile care se vor lua din toamnă ar trebui să fie flexibile și adaptate la fiecare unitate de învățământ în parte, nu impuse la nivel național.

„Am şcoli unde am 15 elevi într-o clasă, am şcoli unde am 40 de elevi într-o clasă. Deci fiecare şcoală ar trebui să poată să îşi organizeze un program de învăţământ care să fie corelat cu posibilităţile şi cu evaluarea de riscuri din şcoala respectivă”, a declarat el.

2. O clasă (fizică) nu ar trebui să aibă mai mult de 15 elevi.

3. Băncile sau mesele la care sunt aşezaţi elevii ar trebui să fie la 1,5 metri una de cealaltă.

4. Limitarea interacţiunii copiilor din clase diferite prin decalarea pauzelor.

5. Măsuri de igienă (spălat pe mâini etc).

6. Triaj epidemiologic la intrarea în școală (luarea temperaturii etc).

7. Cadrele didactice trebuie să poarte obligatoriu mască. În cazul copiilor există două posibilități: fie să poarte permanent, fie doar în pauze.

8. Școlile cu mulți elevi îşi pot prelungi programul şi pot separa astfel elevii.

„Aceste clase mari cu 30-35-40 de elevi, cu siguranţă nu vor putea funcţiona în această structură”, consideră Rafila.

Pe de altă parte, specialistul arată că, în condițiile separării în mai multe grupe, va apărea și problema numărului de cadre didactice, care ar putea fi insuficiente.

9. Dincolo de „școala la școală”, trebuie menținută și varianta de învăţământ online, însă acesta s-ar desfășura alternativ cu prezența fizică la școală, la interval de o săptămână sau pentru 2-3 zile, a mai explicat Rafila pentru Digi24.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.