Cum se va calcula taxa auto 2018, noul impozit pentru mașini

Cum se va calcula taxa auto 2018 FOTO: bobtheskater/Pixabay.com
Cum se va calcula taxa auto 2018 FOTO: bobtheskater/Pixabay.com

Președintele Asociației Service-urilor Auto a transmis câteva date legate despre cum se va calcula taxa auto 2018. Sunt luate în discuție mai multe cifre. E posibil ca taxa auto 2018 să pornească de la aproximativ 40 de euro pentru mașinile euro 5 și 6 și să ajungă la circa 200 de euro pentru o mașină foarte poluantă, non euro și euro 1.

Ministrul Mediului spune că noul impozit ar putea intra în vigoare cel târziu în luna martie, însă deocamdată nu este foarte clar cum se va calcula taxa auto 2018. „Bugetul AFM va fi aprobat undeva în martie — aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a Timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată.

Nu știu cum va ieși forma finală a acestei penalități pentru mașinile care vor polua și sper ca, în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri și cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem și o formă finală. Principiul va fi același, adică „Poluatorul plătește!”.

Amprenta trebuie să fie neapărat carbonul ca emisie. De asemenea, sperăm ca săptămâna viitoare să avem HG-ul de adoptare a Planului Național de Gestiune a Deșeurilor și, în felul acesta, procedura de infringement și o condiționalitate ex-ante pentru România să fie bifată, să notificăm Comisia Europeană”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Cum se va calcula taxa auto 2018. Sunt două variante de plată

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a început un „inventar” al emisiilor de CO2 generate de autovehiculele înmatriculate anul acesta, raportat la parcul auto existent la sfârșitul lui 2016. Pe baza rezultatelor se va face o evaluare cu privire la impactul asupra mediului.

Șeful Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a declarat în urmă cu două luni, cu privire la cum se calculează taxa auto 2018, că există două variante de plată: fie plata o singură dată pe toată durata vieții a mașinii, fie o dată pe an, în funcție de nivelul de poluare pentru tipul respectiv de autovehicul.

Fosta taxa auto, timbrul de mediu pentru autovehicule, a intrat în vigoare din 15 martie 2013. Acest impozit era calculat exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a mașinii. A fost eliminată la 1 februarie 2017 la inițiativa PSD.

Cum se va calcula Taxa auto 2018. În Parlament se lucrează la o altă soluție

Și parlamentarii sunt preocupați cum se va calcula taxa auto 2018. Mai mulți parlamentari propun ca, din contră, posesorii de mașini puternice să plătească mai puțin, iar cei care au autovehicule cu motoare mici să plătească mai mult.

După ce și-au dat seama de efectele propunerii, parlamentarii au început să-și retragă semnăturile de pe proiect, potrivit Digi24.

Inițiatorul legii, deputatul PMP Ionuț Simionca le-a declarat reporterilor Digi24 că la o mașină de 2.900 cmc acum impozitul este „undeva la trei mii și ceva de lei”, iar potrivit proiectului său legislativ ar ajunge la 360 de lei.

Argumentul deputatului PMP este că doar așa românii nu își vor mai înmatricula mașinile în Bulgaria.

FOTO: bobtheskater/Pixabay.com