Cum se sărbătorește Paștele în celelalte țări ortodoxe: Grecii au închis bisericile, bulgarii nu!

biserica sfântul bartolomeu germania
Foto: Waldemar L (Wikimedia Commons)

Dacă grecii au anunțat că toate bisericile vor fi închise, iar muntenegrenii au arestat un arhiepiscop și mai mulți preoți, bulgarilor li s-a spus că pot trece peste pandemie doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

Sărbătorile pascale din 2020 vor fi unice în istoria recentă a creștinismului ortodox, în special din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

În România, tradiția mersului la biserică în noaptea de Înviere va fi suspendată în acest an. Președintele Klaus Iohannis a cerut chiar ruperea acordului dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă prin care polițiștii ar fi trebuit să ajute la împărțirea luminii.

Șeful statului a fost vehement pe această temă: ”Stați acasă, altfel, după sărbători vom avea înmormântări”.

În Rusia, autoritățile și Biserica Ortodoxă le-au recomandat cetățenilor să stea acasă în noaptea de Înviere, însă nu au emis o interdicție în acest sens. Unele biserici au refuzat să își oprească activitatea, în ciuda recomandărilor.

Biserica Ortodoxă din Serbia nu vrea să-și închidă lăcașurile de cult

Grecia, un alt pol important al ortodoxiei, a anunțat că toate bisericile vor rămâne închise pe toată durata sărbătorilor de Paște.

În Serbia, în ciuda faptului că autoritățile au cerut închiderea lăcașurilor de cult, Biserica Ortodoxă a cerut ridicarea interdicției și a anunțat că bisericile nu vor fi închise.

Nici în Macedonia de Nord nu este permisă prezența credincioșilor la slujba de Înviere, în timp ce în Muntenegru mai mulți preoți, printre care și un arhiepiscop, au fost arestați în urmă cu câteva zile, după ce au încălcat interdicțiile impuse de Guvern.

În Republica Moldova, bisericile vor ține slujba de înviere cu ușile închise, în timp ce bulgarii sunt singurii care par să se lase complet la mila divinității.

”Oricare ar fi măsurile pe care le luăm, Dumnezeu să ne ajute. Doar Domnul ne poate scăpa de această criză. Aceasta este părerea mea pe acest subiect,” a declarat, în urmă cu câteva zile, premierul bulgar Boiko Borisov, iar apoi și-a făcut semnul crucii.