Cum se previne și cum se tratează un accident vascular cerebral

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Accidentul vascular cerebral mai este cunoscut și sub prescurtarea AVC dar și ca „atac cerebral” și are loc atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă într-o anumită zonă sau este redusă și țesutul cerebral este privat de oxigen dar și de alți nutrienți.

Un atac vascular cerebral este o urgență medicală și necesită tratament imediat. Vă prezentăm și noi în continuare cele mai importante informații pe care trebuie să le știți despre AVC, dar și cum se face o prevenție corectă și un tratament potrivit.

Mai multe informații despre accidentul vascular cerebral dar și despre alte afecțiuni și tratamente găsiți și pe besamax.ro care oferă și servicii de tratament la birou sau domiciliu pentru anumite afecțiuni.

Cum se previne un atac cerebral

Prevenirea unui atac cerebral poate fi făcută prin câteva reguli simple care sunt de mare ajutor. În primul rând, este foarte important un stil de viață sănătos și toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea.

Mai este foarte important să te asiguri ca apelezi la servicii medicale de calitate încă de la bun început și că ții sub control orice altă afecțiune.

Ținerea sub control a hipertensiunii arteriale este și ea foarte importantă și se poate face atât prin stil de viață sănătos cât și prin tratament medicamentos. O altă prevenție foarte importantă ar fi reducerea nivelului de colesterol și evitarea consumului de alimente grase ce conțin grăsimi trans sau saturate.

Tot preventiv ar trebui renunțat la fumat și alcool și greutatea ar trebui și ea ținută sub control prin stil de viață activ și alimentație echilibrată.

Alte boli care pot crește riscul de apariție a unui accident vascular cerebral sunt diabetul dar și apneea obstructivă în somn, iar ele trebuie ținute sub control.

Nu în ultimul rând, este importantă adoptarea unei diete bogate în fructe și legume.

Care sunt simptomele unui atac cerebral

Simptomele tind să apară în zona corpului care este controlată de partea creierului afectată. În cazul unui atac cerebral este foarte importantă viteza cu care se acționează.  Cu cât se acționează mai repede atunci când o persoană are un accident vascular cerebral, cu atât mai mult scade riscul de apariție a complicațiilor și tocmai din acest motiv e important să cunoaștem principalele simptome.

Dificultatea în vorbire sau în a înțelege ce spun ceilalți e un prim semn al unui atac cerebral dar și o stare de confuzie, paralizie sau senzație de amorțeală la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor – de regulă pe o singură parte a corpului.

Alte simptome mai constau în problemele de vedere, dificultate de mers, pierderea echilibrului sau a capacității de coordonare, amețeală și durerea de cap bruscă și severă.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.