Cum se negociază o mită în sistemul educațional din România | STENOGRAME

mită inspectorat
Foto: isjcta.ro / Alexas_Fotos / pixabay.com

O inspectoare școlară din județul Constanța a fost condamnată în luna martie la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a luat mită 5.000 de euro pentru a înlesni mutarea unei eleve de la o școală gimnazială la un colegiu de prestigiu din oraș.

Stenogramele care surprind discuția dintre inspectoare și o intermediară au fost publicate de postul de televiziune Digi 24. Negocierile au început în toamna anului trecut, pe WhatsApp.

Numele de cod pentru mită era „prăjitura”, care trebuia să fie realizată „cu 5 kg de nucă”, adică 5.000 de euro. Inspectoarea a primit mita în două tranșe: mai întâi 1.000 de euro, apoi 4.000.

Iată stenogramele:

Intermediara: Putem să vorbim ceva confidenţial? Am o prietenă bogată. Fii-sa a dat în a 4-a la „Mircea” şi a căzut. Vrea la „Mircea”! Dă 5.000 de euro. Gândeşte-te! Vezi ce poţi face!

Intermediara: Prietena a pregătit „prăjitura”, doar să ţi-o livrez. Să-mi spui paşii şi când vrei. Câte grame să aibă ca să fie ok?

Inculpata: Mâine! Vorbim dimineaţă să-ţi dau reţeta. 1 kg de nucă.

Intermediara: Ne vedem diseară să-ţi dau. Mi-a lăsat ce trebuie, primul kilogram.

Intermediara: Am ajuns. Vezi că sunt în stânga, când ieşi în intersecţie. Iau 4 kg nucă luni, sunt la ea. Dacă vrei în seara asta îi iau și treci să-ţi dau mâine.

Inculpata: Ne vedem luni!

În timpul procesului, inspectoarea școlară a recunoscut că a luat mită.

Foto: isjcta.ro / Alexas_Fotos / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.