Cum se face Poliție la țară, în România. Mărturia unei tinere care a renunțat la uniformă

Foto: monitorulbt.ro

O tânără polițistă care a renunțat la uniformă, după 10 ani de activitate, aduce acuze grave sistemului în care a lucrat.

Ioana Porfireanu a fost ajutor de șef de post în comuna Vlădeni, județul Botoșani. În decembrie, tânăra a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care critica întregul sistem de poliție din România.

„02.12.2015 – ziua în care părăsesc un sistem corupt (M.A.I.-Poliţia Română), în care guvernează P.C.R.-ul (nu Partidul Comunist Român, ci Pile, Cunoştinţe, Relaţii), precum şi nepotismul. Un sistem în care avansările în funcţie şi mutările se fac pe principiul PCR”, scria, acuzator, tânăra.

Ioana și-a început cariera de polițist în 18 decembrie 2005, la postul de poliție din Vlădeni, Botoșani. A fost obligată să își găsească gazdă în această comună. Pentru a asigura „permanența”, era des nevoită să acționeze de acasă, în caz de urgențe. A încercat în repetate rânduri să se mute în oraș, dar i s-a comunicat de fiecare dată că nu sunt locuri libere.

La patrulări și evenimente, mergea singură. După ce s-a căsătorit, în 2009, soțul o mai însoțea uneori, pentru a o proteja în caz de nevoie.

În 2012, a trecut la program normal de opt ore și putea să facă naveta. Ulterior, a fost numită la Secția de Poliție Corni. În octombrie 2012, a rămas însărcinată și, atunci când a născut, a început concediul de creștere a copilului. Cât timp a fost în concediu, secția Corni s-a desființat. A reînceput lucrul la Secția 1 Botoșani, de unde a încercat să se mute, la Înmatriculări.

„Am încercat să mă mut la Înmatriculări, pentru că era un loc liber, dar nu mi s-a aprobat din lipsă de personal, dar după două săptămâni am aflat că postul a fost ocupat de un coleg de-al meu «cu ochi albaştri»”, a adăugat Ioana, citată de Monitorul de Botoșani. Tânăra a solicitat apoi un an de concediu fără plată, însă nici acesta nu i-a fost aprobat. Sfătuită și de soț, care plecase la muncă în Anglia, Ioana Porfireanu a demisionat în decembrie 2015.

Pe lângă corupția generalizată, tânăra a fost profund dezamăgită de felul în care arăta sediul postului, de dotările proaste și programul de muncă.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Lidl caută zeci de angajați pentru magazine din toată țara

Modificări de reguli pentru șoferi. Parcarea pe trotuar ar putea restricționată

Două eleve de origine română, câștigătoarele unui concurs de științe în Irlanda

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.