Cum se prinde un urs ieșit la plimbare prin oraș în țările civilizate | VIDEO

ursul

Ursul care a fost împușcat mortal în Sibiu stârnește nemulțumiri tot mai mari, iar mulți oameni susțin că acesta ar fi trebuit să fie tranchilizat, nu omorât, mai ales deoarece nu atacase pe nimeni și nicio persoană nu era în pericol.

Pe internet, de exemplu, există numeroase filmulețe cu urși care au ajuns în orașe populate, dar care nu au fost uciși, ci doar tranchilizați.

În decembrie 2011, un urs s-a plimbat prin centrul metropolei Vancouver din Canada. Oamenii l-au văzut cum stătea cocoțat pe o mașină de gunoi parcată pe o stradă foarte circulată și au început să îi facă poze.

„Când am trecut am crezut prima dată că se face un film”, a povestit un martor ocular pentru postul de televiziune CBS News.

Mulți trecători au fost amuzați de întâmplare, iar ursul – care fusese atras de resturile de mâncare din tomberon – și-a văzut liniștit de treabă.

Dacă animalul ar fi fost agresiv și ar fi încercat să atace oamenii, ar fi fost ucis. Însă deoarece a rămas calm, a fost tranchilizat. După doar 15 minute a adormit și a fost luat cu grijă de polițiști de pe mașina de gunoi.

„Sunt foarte fericit că au reușit să salveze ursul și nu au fost nevoiți să îl omoare. Ar fi fost extrem de trist, e doar un pui”, a explicat un specialist care a urmărit întreaga scenă.

Un incident similar s-a petrecut luna trecută în orașul Anchorage, din Alaska, SUA, când un urs negru american a ajuns să se plimbe prin centru. Ursul a traversat străzi, a mers pe trotuare, prin parcări și prin curțile caselor. Și de această dată, ursul a fost prins fără să fie rănit.

Ursul din Sibiu a fost urmărit de peste 50 de persoane din cadrul Poliţiei, Jandarmilor, Poliţiei Locale și Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Ursul a escaladat garduri, a mers pe acoperișuri, a intrat în curţile oamenilor și a ajuns în curtea unei fabrici unde a fost blocat. Potrivit forțelor de ordine, nu s-a reușit tranchilizarea ursului, așa că acesta a fost împușcat mortal. Acum, poliția a deschis un dosar penal pentru uz de armă.

Aproximativ 1.000 de oameni au anunțat până acum că vor participa la un protest care va avea loc mâine în Piața Mare din Sibiu, începând cu ora 6 seara.

Protestul este organizat de Asociația „România fără ei” și se desfășoară sub sloganul „Criminalilor, ce-ați avut cu ursulețul?”.

„În numele ursulețului maro ucis cerem autorităților să își dea demisia sau să se autodenunțe. Ei aleg. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crima comisă împotriva unui animal nevinovat. În 5 ani în Sibiu s-au comis 3 astfel de crime și nu s-a făcut nimic. Ursulețul este vinovat în ochii voștri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conștiință civică haideți să cerem DEMISIA în masă a autorităților din Sibiu pentru modul în care a 3-a oara au gestionat situația. Cerem dreptate în numele vietăților ucise”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Recomandările editorilor GreatNews:

De râsul Europei. Cocalarul, marele dușman al caprelor negre din România

Decizia Ministerului Mediului în privința uciderii a aproape 1.700 de urși, lupi și pisici sălbatice

https://greatnews.ro/fauna-romaniei-la-oferta-pret-mai-mic-pentru-vanatorii-straini-la-ursi-cerbi-si-alte-animale-salbatice/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.