Cum se combate omida fructelor, dăunătorul periculos care poate distruge peste 120 de specii de plante

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este una dintre speciile de dăunători ce pot afecta numeroase specii de plante. ”Apetitul” său, în stadiul de larvă este imens și se poate întâmpla să distrugă recolte întregi. Legumele țintite de omida fructelor sunt roșiile, ardeii, vinetele și fasolea. Atunci când atacă fructul, omida sapă galerii care reprezintă porți de intrare pentru numeroși alți agenți patogeni ce produc boli. Putem spune că un atac al Helicoverpa armigera e doar începutul problemelor pentru legumele din grădina, solarul sau sera ta.

Dăunătorul are două sau trei generații pe parcursul unui an. Prima apare la începutul verii, în lunile iunie – iulie, urmată de a doua generație în lunile iulie – august. Destul de rar, dacă există condiții favorabile pentru dezvoltarea sa, poate apărea și o a treia generație, începând cu luna august.

Adulții sunt fluturi – molie. Au o lungime cuprinsă între 1,4 și 1,9 centimetri, cu aripi a căror anvergură poate fi între 3,5 și 4 cm. Culorile predominante ale fluturilor masculi sunt gălbui, maro sau o nuanță de galben maroniu. Femelele se recunosc ușor, fiind de culoare maro spre portocaliu și având o pată închisă pe zona anterioară a aripilor. Spre capătul aripilor se observă o nuanță albă spre crem, cu o bandă maro închisă.

Larvele sunt omizi. Înaintea stadiului de împupare pot atinge o lungime de 4 cm. Culorile omizii fructificațiilor pot avea o gamă destul de largă, de la verde gălbui la maro închis sau roșcat-mov. Omizile au două dungi închise la culoare pe spate și fiecare segment prezintă o pereche de umflături și perișori. În stadiul de pupă, Helicoverpa armigera are o lungime între 1,5 și 1,8 cm și o nuanță roșcat cafenie.

Pagubele produse de omizi în grădină în culturile de tomate sau ardei pot fi însemnate. Omizile tinere rod frunzele, ulterior atacă fructul. Ajung la interiorul acestuia săpând galerii în timp ce mănâncă pulpa, încercând să ajungă la semințele fructului. O larvă care a intrat în fruct nu mai poate fi combătută cu insecticide decât în situația în care iese din fruct pentru a intra în altul, atunci luând contact cu substanța de combatere. Helicoverpa armigera este foarte păgubitoare, deoarece o singură omidă, de exemplu, poate găuri toate roșiile dintr-un ciorchine. Odată ce au fost atacate, legumele și fructele pot putrezi ușor și nu mai au consistență.

Combaterea omizii fructelor se poate face prin mai multe metode. Pentru sere și solarii se pot utiliza și plase laterale de umbrire, care pot împiedica intrarea moliilor în spațiile protejate, reducând astfel foarte mult intensitatea unui atac.

Metodele recomandate de specialiști presupun combaterea chimică prin aplicarea de insecticide. Tratamentele se pot se pot repeta, în funcție de indicațiile producătorului. Dozele folosite pentru utilizarea produselor trebuie, de asemenea, să respecte recomandările pe care le puteți găsi pe etichetele produselor. Tratamentele se pot aplica în special când dăunătorul a eclozat.

Sursa foto: Shutterstock

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.