Cum scapi de mirosurile neplăcute din casă

Mirosurile neplăcute sunt prezente în orice casă. Cauzele ce duc la apariția lor sunt diverse, ocazionale sau persistente. Există soluții pe care le poți aplica pentru a scăpa de neplăcerile olfactive pe care acestea le produc, dar cea mai bună strategie este să utilizezi metode specifice pentru fiecare situație în parte. 

Mirosurile din bucătărie

Transformarea alimentelor în preparate gustoase este o sursă de arome plăcute care stimulează pofta de mâncare, dar persistența acestora nu mai este agreabilă. Soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme sunt multiple: poți să gătești cu fereastra deschisă sau să aerisești temeinic după masă. 

Alternativa cea mai eficientă rămâne însă hota din bucatarie. Sistemele de absorbție a aburului și vaporilor, inclusiv a celor de grăsime, elimină rapid mirosurile rezultate în urma gătitului. Filtrele hotelor moderne sunt ușor de curățat sau de schimbat, iar consumul mic de energie electrică și funcționarea silențioasă le fac să fie unul dintre aparatele esențiale în bucătărie. 

Mai mult, hota este un aliat de nădejde în păstrarea curățeniei din bucătărie și nu numai. Hota absoarbe vapori de apă și grăsime atunci când gătești și împiedică depunerea lor pe pereți și pe suprafețele din bucătărie. Depunerile sunt greu de curățat și sunt o sursă constantă de miros neplăcut. 

Chimicalele din casă 

În această categorie trebuie incluse toate produsele mirositoare, de la detergenți la soluțiile de curățat din baie și bucătărie, de la odorizante și până la piesele noi de mobilier ori covoarele. Unele dintre aceste mirosuri ne plac, unele există, dar nu le simțim, pentru că depășesc capacitatea simțului olfactiv uman, iar altele sunt profund neplăcute. 

Toate sunt, în măsură mai mare sau mai mică, dăunătoare, pentru că au la bază produse chimice, iar aromele pe care le percepem sunt în fapt particule ale acelor substanțe pe care le inhalăm. 

Soluția este ca toate aceste produse să fie depozitate în recipiente închise ermetic. O altă metodă este eliminarea unora dintre ele și înlocuirea lor, pe cât posibil, cu variante naturale. Există și o a treia metodă: purificarea aerului din casă cu ajutorul hotei. Pornește hota pentru 15 minute la putere maximă și lasă toate ușile din casă deschise, dar și o fereastră dintr-o cameră îndepărtată de bucătărie. Aerul din casă se va împrospăta, iar noxele vor fi eliminate.

Ventilează bine baia

Una dintre principalele cauze generatoare de mirosuri neplăcute din casă este baia, respectiv aburul și umezeala. Ventilarea corectă a băii poate elimina această problemă. În băile care au acces la fereastră, soluția este simplă, dar în cele care nu au aerisire este necesară montarea unui ventilator care să absoarbă aerul umed și să amplifice ventilația pe coloanele de aerisire. Pentru a fi eficient, ventilatorul trebuie să aibă o putere proporțională cu dimensiunea băii.

Dacă mașina de spălat este în baie, nu depozita în ea rufele murdare. Cel mai bun loc este un container cu capac plasat într-un loc complet lipsit de umezeală. 

Alte surse de mirosuri neplăcute

Gurile de scurgere din bucătărie și baie, precum și cea de la nivelul podelei, pot fi surse constante de mirosuri neplăcute. Cauza o reprezintă depunerile de grăsime, detergenți și săpun. Curățarea lor periodică elimină această problemă. 

Cea mai bună metodă de a îndepărta reziduurile este apa fierbinte cu bicarbonat. Pune în gaura de scurgere o linguriță de bicarbonat și toarnă apă fierbinte în care ai adăugat câteva linguri de oțet alb. Aroma oțetului dispare rapid, tot așa cum dispar și depunerile urât mirositoare. 

Soluții naturale care elimină mirosurile neplăcute

Dacă vrei să-ți parfumezi casa, folosește doar substanțe naturale. Esențele utilizate în cantități mici parfumează discret și plăcut. Alege uleiuri parfumate de brad, lămâie, portocale și vanilie, care îmbogățesc aerul și induc o stare plăcută. 

Este bine să știi că lumânările parfumate sunt o soluție doar atâta vreme cât sunt realizate din ceară de albine, iar aromele folosite sunt naturale. Flacăra a cărei ardere este întreținută de ceară are capacitatea de a curăța aerul de alte arome.

Mirosurile urâte din casă pot să apară ocazional sau să fie persistente. Indiferent de cauză, sunt enervante și nu de puține ori toxice, astfel că trebuie îndepărtate aerisind periodic și utilizând  sisteme care ventilează eficient aerul din casă.

Sursa foto: Shutterstock.com