Cum să transformi o garsonieră veche într-un „acasă” de unde nu ai mai pleca

Foto: Shutterstock

Dacă ai moștenit sau ți-ai cumpărat o garsonieră veche și amâni momentul să te muți în ea pentru că te indispune, atunci cu siguranță spațiul are nevoie de o renovare totală și o reamenajare serioasă.

Nu ai nevoie de niciun studiu al cercetătorilor englezi pentru a ști că aspectul unei locuințe îți afectează starea de spirit. Dacă stai într-una decrepită, cu multe lucruri vechi și nefuncționale, nezugrăvită de ceva timp, cu podea care scârțâie la orice pas și lumină „chioară”, atunci există o mare probabilitate să începi să nu ai o stare emoțională prea bună. 

Dimpotrivă, dacă spațiul în care stai corespunde nevoilor și felului tău de a fi, e unul care îți place și nu e un depozitar de foarte multe obiecte, atunci vei avea foarte multă poftă de viață și căsuța ta va fi unul dintre cele mai frumoase locuri. Așadar, dacă ai o garsonieră a ta, chiar și una veche, cea mai bună soluție pe care o ai la dispoziție este să începi o renovare amplă. Iată cele mai importante aspecte de care să ții seama înainte pentru a reuși să-ți creezi confortul de care ai nevoie.

Ordine

Scriitoarea și consultanta Marie Kondo, autoarea bestsellerurilor „Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa” și „Fericirea ordinii. Păstrează ce te face fericit”, afirmă că deținem prea multe lucruri de care nu avem nevoie cu adevărat și o soluție viabilă e să începem să aruncăm sau să donăm ceea ce nu ne folosește. Primul pas pe care trebuie să îl faci în noua ta locuință este să începi să arunci ceea ce e în plus. Mai ales dacă e o locuință moștenită, atunci probabil ar trebui să începi cu cămara, acolo unde există sute de borcane, sticle, ustensile de bucătărie pe care tu nu ai de gând să le folosești. Adună-le și reciclează-le, după care continuă procesul și în restul casei. Al doilea pas constă în a dona lucrurile bune, cu precizarea de a nu încerca să le oferi altora acareturi uzate și nefuncționale. 

Schimbări urgente

Dacă ai ferestre din sticlă, schimbă-le cu unele de tip termopan pentru că pe lângă aspectul estetic deosebit, acestea asigură o protecție fonică eficientă, necesită întreținere minimă și, cel mai important aspect, asigură un grad ridicat de economisire a energiei termice. Dacă garsoniera are nevoie de o zugrăvire, nu aștepta prea mult. Dacă unele zone din baie sau bucătărie sunt afectate de igrasie, prioritar este să găsești soluții pentru a o îndepărta prin mai multe metode, ca cea a termoizolării cu polistiren a părţii exterioare a clădirii, prin vopsele cu aditivi speciali sau prin implantarea anumitor soluţii chimice congelate în pereţi. Totodată, va trebui să schimbi și ușile, iar dacă încă nu dispui de un buget suficient de mare pentru a începe cu cea de la intrare, achiziționează întâi usi de interior de calitate, rezistente și care vor schimba total aspectul casei. În schimb, vei avea nevoie de maximum trei: la bucătărie, baie și cea de pe hol.

Amenajarea

Poți să începi amenajarea cumpărând o mobilă care să se integreze perfect în spațiu, una  aleasă inteligent, cu o canapea extensibilă, o masă pliabilă, multe dulapuri suspendate și etajere. Cea mai potrivită, mai ales dacă vrei să economisești spațiu, este una modulară și multifuncțională, având drept principii de bază simplitatea și utilitatea. Un sfat ar fi să nu cumperi decât ceea ce ai neapărat nevoie, pentru a nu-ți transforma locuința într-un depozit. Nu uita de importanța iluminatului. Alege lustre, aplice și veioze care îți pot oferi o cantitate suficientă de lumină artificială. Pentru baie, poți alege chiar mobilier sau oglindă cu leduri încorporate. Vei mai avea nevoie de electrocasnice la care, de asemenea, nu trebuie să faci rabat de la calitate. Ai putea să aștepți reducerile și să le iei la prețuri cât mai mici posibil. Nu uita nici de obiectele decorative, mai ales dacă iubești plantele. 

Desigur, în funcție de necesități și de bugetul disponibil, poți să programezi pe rând renovarea și amenajarea băii și a bucătăriei. Important e să nu renunți, să continui chiar dacă e vorba de un proces defalcat și să îți creezi un spațiu care poartă amprenta ta personală.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.