Cum să trăiești sănătos: 5 pași simpli

Foto: Shutterstock

Reducerea la minimum a consumului de alimente procesate, a alcoolului și a zahărului, exerciții, meditație, sport. Pe scurt, câțiva pași simpli pentru o viață sănătoasă.

Să ai un stil de viață sănătos presupune mai mult decât să mănânci ocazional câte o salată sau să mergi la o plimbare o dată la câteva săptămâni. Este vorba despre o preocupare constantă în ceea ce privește modul în care îți desfășori activitatea zilnică și acest lucru poate avea rezultate favorabile pentru starea ta fizică și psihică.

1. Alimente sănătoase

Unul dintre pașii pe care ar fi bine să îi faci în încercarea de a avea un stil de viață sănătos este să consumi alimente care conțin cantități minime de grăsimi. De ce să faci asta? Pentru că grăsimile contribuie la creșterea nivelului colesterolului LDL (cunoscut și sub numele de „colesterol rău“) , iar acest lucru poate însemna un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Printre alimentele bogate în grăsimi se numără margarina, gustările prăjite, pizza, brânza și carnea roșie.

De asemenea, este important să reduci consumul alimentelor bogate în zahăr și carbohidrați. Dulciurile, răcoritoarele și pâinea albă se numără printre alimentele care ar trebui evitate.

Totodată, consumul a cel puțin doi litri de lichide pe zi este recomandat. Cu ajutorul unui filtru apa potabila poți menține apa din gospodărie în condiții foarte bune pentru consum, drept urmare, scapi de preocuparea de a face cumpărături zilnice.

2. Activitate fizică 

Un stil de viață sănătos implică și multă mișcare fizică, iar sedentarismul nu este recomandat. Mergi pe jos de fiecare dată când ai ocazia. Când ai timp să alergi în parc, nu ezita să faci asta. În ceea ce privește mersul la sala de sport, este recomandat să faci acest lucru de cel puțin trei ori pe săptămână. România înregistrează cea mai rapidă creștere a pieței de health & fitness din Europa, potrivit raportului pieței europene de health & fitness, publicat de Deloitte și EuropeActive.

Totodată, un alt mod de a te menține în formă și de a fi sănătos este să înlocuiești mersul cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun cu bicicleta, trotineta sau rolele.

3. Obiceiuri nesănătoase

Un alt pas pe care este esențial să-l faci dacă vrei să ai un stil de viață sănătos este să renunți la obiceiurile toxice. Pentru asta, este important să reduci consumul de băuturi alcoolice și să renunți la țigări. Fumatul este asociat cu o mulțime de riscuri asupra sănătății, precum boli de inimă și ficat și mai multe tipuri de cancer. De asemenea, alcoolul, la rândul său, poate provoca, printre altele, depresie.

Totodată, pentru o bună stare de sănătate, este important să nu sari peste orele de somn. Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin au tendința de a se îngrășa. În cazul adulților, timpul de somn recomandat într-o noapte este de 7 – 9 ore.

4. Vacanțe

Un studiu realizat de American Psychological Association arată că vacanțele sunt un bun remediu de a îndepărta oamenii de la activitățile de rutină, pe care le asociază cu stresul și anxietatea. Timpul petrecut la distanță de activitățile zilnice contribuie la o stare de bine pentru o perioadă îndelungată, iar oamenii care se bucură de vacanțe sunt mai puțin stresați.

5. Igiena

O atenție deosebită acordată igienei personale este un alt pas important pentru a avea un stil de viață sănătos. Dușurile zilnice, spălatul pe mâini cu apă și săpun – cel puțin 20 de secunde – înainte și după ce gătești, periajul dinților sunt câteva aspecte de care este esențial să ții cont pentru a trăi sănătos.

Indiferent dacă îți dorești să pierzi în greutate, să îți întărești sistemul imunitar sau să te protejezi de anumite boli, un stil de viață sănătos poate fi alegerea corectă pentru scopul pe care ți l-ai propus.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.