Cum să-ți pregătești mașina înainte să pleci în concediu

A venit perioada concediilor pentru cei mai mulți dintre noi, iar o bună parte aleg să se deplaseze cu mașinile personale. Înainte de a pleca la drum, iată câteva sfaturi utile pentru a avea mașina pregătită de drum.

Pe lângă accesoriile auto de care ai putea să ai nevoie într-o călătorie mai lungă, accesorii pe care le găsești aici, îți recomandăm să iei în considerare și următoarele aspecte legate de mașină atunci când pleci în vacanță:

1 Verifică pneurile

Anvelopele sunt printre primele pe care trebuie să le verifici înainte să pleci în concediu. În primul rând, vezi dacă sunt umflate suficient, lucru pe care îl poți verifica fie singur, fie la orice service auto din drum. Presiunea trebuie să fie egală pe față și pe spate, ea trebuie să fie cuprinsă între 2 și 2,5 atmosfere.

Analizați starea flancului pentru defecțiuni majore cum ar fi tăieturi, gâlme sau crăpături meteo de la expunerea la soare.

Analizați gradul de uzură, limita stabilită de lege este de 1,6mm iar sub acel prag de înălțime anvelopele sunt considerate nesigure.

2 Verificarea uleiului

Specialiștii recomandă să se facă schimbul de ulei cel puțin o dată pe an sau când se atinge numărul de kilometri – 10.000-15.000km, in funcție de uleiul utilizat și de uzura motorului, scrie siteul de profil carmagazine.co.uk.

Nu uitați că pentru schimbarea uleiului, tipul de lubrifiant se află trecut în cartea mașinii și se clasifică după diferite standarde, iar cel mai utilizat este SAE, care delimiteaza tipurile de ulei în funcție de vâscozitate.

3 Actele si asigurările mașinii

Înainte de a pleca în concediu e important să vă uitați peste actele mașinii să vă asigurați că totul este în regulă. Există mari șanse ca pe un drum lung si aglomerat, așa cum sunt toate drumurile din țară pe perioada verii, să fiți opriți de poliție pentru o verificare. Trebuie să aveți rovinieta de drum achitata și valabilă dar și asigurarea obligatorie RCA. Pe lângă asta verificați data până la care este valabil ITP-ul efectuat mașinii și verificați dacă talonul mașinii se află în autovehicul.

Dacă nu aveți asigurarea RCA în mașină dar ați încheiat polița și vă oprește un agent rutier, în mod normal acesta poate face o interogare în baza de date pentru a afla toate detaliile documentelor, de la RCAm la buletin și ITP, ca să se asigure că sunteți în regulă.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.