Cum să-ți faci bere acasă

FOTO: MabelAmber/Pixabay.com
FOTO: MabelAmber/Pixabay.com

Berea artizanală este un adevărat fenomen în Statele Unite ale Americii. Numărul pasionaților de bere artizanală a început să crească și în România.

Există chiar și evenimente în care se degustă beri noi făcute tradițional. Ce este berea artizanală? Este o metodă de fabricare a berii în cantități reduse și după rețete și metode tradiționale.

Mai exact, berea nu este produsă printr-o metodă mecanizată și nu conține aditivi sau conservanți. Berea artizanală este produsă prin fermentație naturală, prin urmare aroma este mai puternică și conține mai puțin acid.

Berea se poate fabrica și acasă. Poți face orice tip, de la blonde, brune, arămii sau Ale, până la Pilsner.

Pentru a-ți face o bere acasă ai nevoie de un kit de bere și un echipament de bază care se găsește pe site-urile specialitate.

Mai exact, cine face pentru prima dată o bere acasă trebuie să aibă: un fermentator gradat cu capac ermetic și dop; un sifon telescopic care controlează curgerea berii în procesul de îmbuteliere; supapă de evacuare a CO2 (airlock); un hidrometru; un termometru cu scală C/F.

De asemenea, îți mai trebuie și niște accesorii precum: un cilindru de măsurare în care poți colecta bere și unde poți introduce hidrometrul sau densimetrul pentru a afla starea de fermentare a berii tale; un dispozitiv pentru umplerea sticlelor ce funcționează împreună cu sifonul și care te ajută să torni ușor fără oxigenare suplimentară berea; capsator pentru capace și capace metalice de tip crown plus etichete pentru sticle.

În kit-ul de bere este un must de bere deshidratat, format din extract de malț, drojdie de bere și hamei la care se va adăuga apă și zahăr în funcție de rețetă.

Deoarece calitatea apei diferă în funcție de regiune, este recomandat să se folosească apă filtrată sau apă plată cu conținut scăzut în săruri minerale. Poți folosi apa de la robinet doar dacă este fiartă și răcită în prealabil.

FOTO: MabelAmber/Pixabay.com