Cum să-ți adaptezi alimentația la stilul de viață. 3 lucruri de care ar trebui să ții cont

Sursă foto: Shutterstock

Când vine vorba de alimentație, echilibrul este mai important decât orice. O dietă diversificată și bogată în vitamine, minerale și fibre este esențială pentru a te menține sănătos.

De asemenea, e foarte important să ții și caloriile sub control atunci când mănânci, pentru a evita creșterea în greutate. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că oamenii sunt foarte diferiți între ei și au, în consecință, nevoi diferite.

Dieta unui sportiv de performanță va fi foarte diferită de cea a unui programator, tot așa cum dieta unei copil va fi diferită de cea a unui adult. Nevoile noastre diferă din multe puncte de vedere, dar stilul de viață e unul dintre cei mai influenți factori în opțiunile noastre alimentare. Tocmai de aceea, e o idee foarte bună să fii proactiv și, în loc să lași felul în care trăiești să-ți dicteze dieta, să iei măsuri pentru a-ți forma un regim alimentar cât mai sănătos. Iată ce ar trebui să ai în vedere:

  1. Nivelul de efort

Deși foarte mulți oameni sunt sedentari, există și un număr important de persoane active, care aleargă în fiecare zi, care fac sport ori de câte ori au ocazia și care adoră antrenamentele la sală. În general, persoanele care obișnuiesc să facă des exerciții fizice nu au nevoie de o dietă prea strictă, dar asta nu înseamnă că nu mai este loc pentru îmbunătățiri.

Cei care depun efort intens într-un ritm susținut au nevoie de un regim alimentar mai bogat în proteine, motiv pentru care poate deveni necesară introducerea de suplimente alimentare în dietă. Acestea pot contribui atât la creșterea masei musculare, cât și la menținerea ei pentru persoanele care au tendința să piardă în greutate. Sunt ușor de preparat și se consumă, de regulă, sub formă de shake, astfel că îți va fi mult mai ușor să te asiguri că obții în fiecare zi cantitatea de proteine de care ai nevoie.

  1. Programul de lucru

Puține persoane realizează ce impact puternic are programul de lucru asupra vieții lor. Desigur, atunci când muncești în timp zilei, nu ai parte de prea multe schimbări. Lucrurile se schimbă dramatic însă atunci când lucrezi în ture de noapte. Corpul uman este conceput pentru a opera în timpul zilei, astfel că munca în schimbul trei poate să îți afecteze organismul destul de mult, motiv pentru care e important să îți adaptezi dieta la situație.

Persoanele care lucrează în tura de noapte au tendința să câștige în greutate, așa că ar trebui să fii mereu atent la numărul de calorii consumate. Conform Practo, alimentele bogate în proteine te ajută să te menții alert, așa că e important să le consumi atât la mesele principale, cât și ca gustări.

De asemenea, ar fi bine să încerci să eviți mâncărurile procesate pe cât posibil și să le înlocuiești cu mese gătite acasă. Nu în ultimul rând, e bine să încerci să eviți mesele prea consistente, întrucât îți pot induce o stare de somnolență, lucru ce ar trebui evitat în acest context.

  1. Bugetul

Estimarea unui buget echilibrat pentru cumpărături poate fi o sarcină destul de dificilă. Desigur, e ușor să-i spui cuiva să pună în coș numai alimente sănătoase, însă adevărul trist este că de multe ori nu este posibil. Nu ne putem permite să cumpărăm numai produse de cea mai bună calitate, dar asta nu înseamnă nici că ar trebui să optăm pentru ce e mai ieftin.

Tocmai de aceea, atunci când ești constrâns de un buget limitat, e important să menții mereu un echilibru între cantitatea și calitatea produselor pe care le cumperi. De asemenea, trebuie să eviți tentațiile sau cheltuielile inutile, pentru produse de care nu ai nevoie, care te pot împiedica să cumperi alimente cu adevărat necesare.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.