Cum să te aperi de forțele naturii. 4 lucruri pe care le poți face ca să diminuezi efectele inundațiilor

Foto: Shutterstock

Niciodată nu poți spune că ești pregătit pentru o inundație, dar asta nu înseamnă că nu poți face nimic pentru a te proteja. Există măsuri pe care le poți lua pentru a diminua efectele (mai ales pagube) pe care le poate genera o inundație. Iată ce pași poți urma pentru a proteja interiorul, dar și exteriorul casei tale, în cazul unei inundații:

Cum să protejezi interiorul casei

Folosește pompe

Dacă locuiești într-o zonă predispusă la inundații, ar trebui să incluzi pompe submersibile în inventarul tău. Acestea sunt practic singurele unelte pe care le poți folosi odată ce apa a pătruns în casă. În cazul unei inundații, ai nevoie de aparate care pot scoate repede apa din interior înainte ca aceasta să producă pagube semnificative. Cu cât elimini mai repede apa care pătrunde în interior, cu atât va fi mai bine pentru podele, pereți și mobilier.

O pompă puternică te poate salva într-o situație dificilă; una performantă poate pompa până la 500 de litri de apă pe minut, lucru care poate fi de mare ajutor când nivelul apei din casă crește repede. Odată ce se întâmplă acest lucru, e puțin probabil ca apa să nu producă pagube, dar ele pot fi diminuate considerabil cu ajutorul unei pompe puternice, care să evacueze apa rapid.

Etanșeizează pereții și podeaua

De vreme ce pagubele se instalează imediat ce apa pătrunde în interiorul casei, e complet justificat să încerci să protejezi cât mai bine pereții și podeaua, care sunt cei mai vulnerabili. Cel mai bine este să încerci să îi izolezi cât poți de bine înainte ca apa să pătrundă în interior.

O metodă foarte bună pentru a face asta e cu ajutorul foliei de plastic. E ieftină și ușor de folosit, iar izolarea pereților va dura foarte puțin. Trebuie să îmbraci pereții și podeaua cât mai etanș posibil; iar dacă se întâmplă să ai și o pompă submersibilă, cu atât mai bine, pentru că vei putea pompa apa afară înainte să se infiltreze prea mult. E puțin probabil să nu ai deloc infiltrații, dar cu siguranță vei suferi mai puține pagube.

Cum să protejezi exteriorul casei

Plasează saci de nisip

Sacii de nisip pot fi de mare ajutor în cazul unei inundații. Te poți folosi de saci de nisip pentru a forma un baraj în calea apei și pentru a o ghida în altă direcție. Sacii de nisip sunt ieftini, ușor de obținut și pot fi surprinzător de eficienți în cazul unei inundații mai ușoare.

Aceștia filtrează sedimente și alte impurități sau gunoaie care vin odată cu șuvoiul de apă, dar pot ține apa afară pentru perioade scurte de timp. Însă rezistența unui baraj din saci de nisip poate fi crescută foarte mult dacă folosești folie de plastic, așa cum arată Agentia de Mediu a Marii Britanii. Cu un strat de folie de plastic, barajul tău va bloca mult mai multă apă, iar barajul va rezista mai mult.

Protejează exteriorul

O metodă foarte eficientă pentru protejarea exteriorului casei este montarea de palplanse. Acestea sunt niște plăci verticale de metal care se îmbină, formând un perete metalic etanș. Pot fi montate pe orice teren și sunt foarte ușor de folosit, putând fi așezate în orice formă geometrică.

În plus, oțelul din care sunt fabricate este un material ductil, ceea ce înseamnă că se va deforma lent în zonele unde digul suportă mai multă presiune. Asta îți va permite să acționezi din timp și să întărești punctele vulnerabile. Iar partea cea mai bună e că acestea pot fi refolosite și montate din nou în forme diferite în funcție de necesități.

Sursă foto: Shutterstock

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.