Cum să te aperi de coronavirus la piscină? Ce spune reprezentantul României la OMS

Pe site-ul eMAG găsești cele mai bune oferte la colaci pentru înot
Foto: Pixabay

Cum măsurile de relaxare vor fi desfășurate pe perioada anotimpului cald, mulți români se întreabă deja dacă este sigur să intre în bazin sau în piscină.

Pandemia de coronavirus a provocat moartea a 800 de români, însă evoluția bolii pare să fie ținută sub control, pe fondul unor restricții de circulație dintre cele mai severe din Europa.

Aceste măsuri urmează să fie relaxate începând cu 15 mai, însă etapizat. Guvernul nu a anunțat încă nimic despre redeschiderea piscinelor sau a sălilor de forță.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, spune că înotul practicat în apa cu clor este sigur, însă atenție sporită trebuie acordată la densitatea de persoane dintr-o piscină.

”Dacă sunt prea multe persoane în piscină și contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoți mai sunt secreții, mai și expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot”, a declarat profesorul Rafila pentru Digi24.

Rafila a vorbit și despre reluarea competițiilor sportive, care sunt paralizate aproape la nivelul întregii planete din cauza pandemiei de coronavirus.

„O să fie mai greu să aduci spectatorii, iar sporturile de echipă fără spectatori sunt un surogat care probabil nu va avea succes pe termen lung și probabil că trebuie găsită și aici o soluție. În general, evitarea aglomerației o să fie cheia de boltă și dacă discutăm de transporturi, și dacă discutăm de activități sportive. Implicit, cred că o să crească foarte mult costurile acestor tipuri de activități, inclusiv ale transportului aerian”, a mai spus profesorul Rafila.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.